Не избраха шеф на ОбС-Благоевград, старт на политическите совалки

Снимка: Пирин нюз
Снимка: Пирин нюз

Очаквано на първото си заседание общинският съвет изпадна в цайтнот и не се стигна до избор на председател на местния парламент. Явно времето преди сесията се оказа недостатъчно, за да могат политическите играчи да подредят пъзела на мнозинството, за да има още днес шеф на ОбС. Поне по отношение на кандидатурите все пак е имало постигната договорка, тъй като те бяха само две на фона на пъстрия и силно фрагментиран общински съвет. Трите най-големи групи не излъчиха свои кандидати. Докато за ГЕРБ по-скоро бе нормално да не издигат кандидат, тъй като няма шанс за успех, то пасивни бяха още групите на „БСП за България”, както и на ЕНП на досегашния председател Радослав Тасков.

За поста бяха номинирани само двама съветници – лидерът на Партия на зелените –Андон Тодоров, и бизнесменът Рашко Динков от Земеделски съюз „Александър Стамболиийски”. На първото гласуване Тодоров събра 20 гласа, като не му достигна само един, за да оглави местния парламент. За неговия конкурент гласовете бяха 15, а шест от бюлетините бяха невалидни. Въпреки очакванията, че при второто гласуване ще има избор на председател, това не се случи. Дори напротив – гласовете за Тодоров бяха с един по-малко – 19, а тези за Динков – 16, отново при шест невалидни бюлетини.

Следващите дни ще са време за политически совалки и не съвсем политически пазарлъци, за да се осигури необходимото мнозинство за избор на шеф на местния парламент. Но и да не се случи това, няма страшно. Насреща е хотелиерът и най-мъдър съветник, с няколко мандата зад гърба си – Христо Ковачки. Днес той води сесията като най-възрастен  местен парламентарист и показа, че това амплоа не му е чуждо.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини