Наградиха детето-чудо на родния шахмат

Наградиха детето-чудо на родния шахмат

Никола Рахнев, създателят на най-голямата доброволческа инициатива в България Гората.бг, засаждаща гори и дървета в цялата страна, е шестият носител на престижното отличие „Будител на годината" за 2019 г. Със засадените 622 000 дървета и амбицията те да станат 1 000 000 до края на 2019 г., Рахнев успява да мотивира хиляди българи да се включат в засажданията и да подкрепят борбата със замърсяването на въздуха. Никола Рахнев събра най-голям брой гласове на сайта на Българското национално радио.

Кампанията „Будител на годината" се провежда за 6-та поредна година с подкрепата на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет, а специалната награда на Фондацията за 2019 г. отиде при детето-чудо на българския шахмат гросмайстор Нургюл Салимова.  Тя бе отличена за всеотдайния ѝ труд и амбиция, с които се стреми да стане номер 1 в света, а успехите ѝ да обърнат погледите към България като шахматна нация с бъдеще.

„Ние изживявахме заедно с всички будители каузите и отдадеността им, енергията, която са способни да транслират по посока хората около тях и тази тяхна вярност на идеята, че никой разумен човек не чака благодарност за това че е извисен, за това, че успява да бъде добрият пример. Тази дефиниция не е търсена от тези хора и в това всъщност се събира цялата красота на случващото се. Доброто начало е това, което ни прави хора. Случайно родени хора няма на този свят. Всички сме родени с мисията да живеем за другите хора. Тук са живите доказателства, че това се изпълнява. Те са и доказателства, че по този път, по който сме тръгнали се върви само в една посока – към обществен прогрес," заяви председателят на журито д-р Милен Врабевски по време на събитието.

Тържествената церемония по отличаването на най-стойностните и значими личности и каузи за 2019 г. се проведе на 1 ноември - Денят на народните будители в Зала 6 на НДК. Сред официалните гости на събитието бяха будители от минали издания на инициативата, общественици, медии, както и членовете на журито, направило тазгодишните 10 будителски номинации - проф. Огнян Герджиков, юрист и политик, председател на 39-то Народно събрание (2001–2005), д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, Добрина Чешмеджиева, журналист и водещ на предаването „Референдум", Кирил Калев, директор на програма „Христо Ботев" на БНР, Елеонора Гаджева, журналист, Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавен културен институт към министъра на външните работи, а водещ на церемонията и двигател на инициативата за поредна година бе журналистът Ива Дойчинова.
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини