Изграждат дигитален хъб в Благоевград

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Дигитален хъб ще бъде изграден в Благоевград. Целта е да се предоставят безплатно услуги в сферата на информационните технологии с организиране на обучения, сертифициране, развитие на софтуер, работа със софтуерни платформи и управление на дигитални проекти. Това стана ясно на провелия се вчера форум в зала „22 септември” в Благоевград, организиран от компанията „Лийвдвижън”, с подкрепата на Община Благоевград и Областна администрация-Благоевград.

На срещата бяха представени добри практики и решения за развитието на сектора на информационните технологии в областния център на Пиринско. Обсъдено бе и създаването на дигитален хъб. Създаването му е изключително важно за Благоевград, заяви заместник-кметът Христина Шопова. По този начин ще се привлекат млади хора в града и ще се задържат тук тези, които живеят и учат в Благоевград. Обученията, работата със софтуерни платформи и управлението на дигитални проекти ще създаде предпоставки за една добра бъдеща реализация на студентите.

Как Благоевград да стане дигитален град?

С електронни табла по спирките, за да се вижда кога ще дойде автобусът, с навигация, която ни показва най-близкото паркомясто, с електромобили и електроавтобуси.  Благоевград ще се превърне в умен град на бъдещето заради двата университета и многото млади хора, които учат в тях. Защото високите технологии стават неизменна част от обществото ни. Градът е първият в страната, в който е внедрена модерна система за видеонаблюдение и контрол. Другите модули за дигитален Благоевград са умно управление, енергоефективност, околна среда, интелигентни сгради, WI FI публични зони, като първите стъпки в тази посока са направени.

„Наши партньори са държавни институции и частни компании от страната и чужбина. Благодарим за подкрепата на Община Благоевград и Областна администрация-Благоевград. Всички, които имат желание, имат достъп до най-новите технологии. Тук ще разширим нашата фирма, ще търсим още млади хора. Нашата цел е да превърнем Благоевград в съвременен аутсорсинг център. Продаваме успешно софтуер вече 3 години, млади, амбициозни хора могат да се развиват, всеки с амбиции и възможности ще може да разбере какво точно правим”, споделиха представители на фирмата.

Те бяха категорични, че ще бъдат създадени нови работни места в Благоевград, като ще се получават хубави заплати, а това може да върне в родния град и младежи, които сега учат или работят в София. 

Според тях всяка добра идея в областта на високите технологии трябва да се реализира, за да стане Благоевград по-добро място за живеене. В бъдещия дигитален хъб ученици и граждани ще получават компетенции и подготовка, ще учат нови неща, ще се развиват, за да са готови за пазара на труда. Една от целите е големи световни компании да правят отворени дни, отворени седмици в този хъб, когато заработи. Техен представител ще изнася лекции, ще води курсове. Така ще се направи по-добра връзка между бизнеса и младите хора. „Благоевград е изключително добро място за създаване на дигитален хъб, двигател на бизнеса са хората”, категорични бяха експертите.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини