Първата в региона програма за предприемачество започва АУБ

Снимка: АУБ
Снимка: АУБ

Форматът, известен като Accelerator програма, е широко популярен в Съединените щати и Западна Европа, но до този момент в региона няма такъв. Това съвсем скоро ще се промени, тъй като Американският университет в България (АУБ) ще постави началото на първата по рода си програма за практическа подготовка по предприемачество. Благодарение на Elevate AUBG Accelerator Program обучаващи се и наскоро дипломирани студенти на висшето училище ще могат да развият истински бизнес, подкрепяни от общността на завършилите университета.

Програмата е с продължителност от четири месеца, като младите предприемачи ще работят по осъществяване на бизнес плановете си в отбори от двама до четирима души. Всички те ще имат достъп до разнообразни работилници, обучения и менторски срещи с най-опитните бизнесмени в страната. В Elevate ще могат да се включат както всички настоящи студенти на университета и младежи, завършили преди не повече от пет години, така и студенти от други учебни заведения.

Даниел Томов е човекът, който стои зад цялата концепция: „Основната ни задача е да създадем среда, където студентите да могат да разработват своите идеи и да усетят какво означава да бъдеш предприемач. Ние събираме заедно хора от различни сфери, включително възпитаници. Решихме да започнем преди 6-7 месеца. След пет години се надявам това да стане неотменна част от учебната програма на АУБ и основен инструмент за набиране на хора, тъй като никой в Европа не развива точно такава програма“, разясни идеята си възпитаникът на АУБ.

Elevate е замислена така, че да осигурява всичко необходимо за стартиращия бизнес, но тя ще подпомага и АУБ, който ще получава 5% дял от всяка компания, която се създава чрез програмата.  Учебното заведение се гордее с много свои възпитаници, които са движеща сила на предприемачеството в България. Самият инициатор Даниел Томов е сред пионерите, инвестиращи в сектора на информационните технологии в страната. Програмата ще бъде водена от Борис Ангелов и Николай Похлупков – наскоро завършили АУБ, те вече имат опит в предприемачеството, включително спечелени национални конкурси и организирането на един от най-мащабните хакатони в страната, именно в кампуса на университета.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини