Помните ли Ангел, убит от токов удар в училищен двор? Няма виновни за смъртта му

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Оправдаха двамата служителите на ЧЕЗ за смъртта на 11-годишното дете от Копривлен, починало от токов удар през 2013 година.

На 30.10.2019г. състав на Окръжен съд Благоевград оправда двамата служители на ЧЕЗ за смъртта на 11-годишното дете от Копривлен, починало от  токов удар през 2013 година. Наказателно дело влезе в съда 2 години по-късно, а прокуратурата повдигна обвинение на електротехниците към ЧЕЗ Спирия Пелтеков и Михаил Витанов за причиняване на смърт, поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност - чл.123, ал.1, пр.2 от НК.

11-годишният Ангел почина на 19 май 2013 година от токов удар в опит да прескочи металната ограда на двора на училище „Никола Вапцаров“ в село Копривлен. В оградата бил опрял скъсан кабел, по който протичало електричество.

Към наказателна отговорност за тази трагедия бяха привлечени самоСпирия Пелтеков и Михаил Витанов, двамата ел. монтьори в „ЧЕЗ Разпределение България“. На 07.03.2013г. двамата извършили оглед на ел. съоръжение Въздушна линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 - с.Копривлен. Проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до Основно училище „Никола Вапцаров“ - с.Копривлен са били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала.

Въпреки това, не само че не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма. Не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за здравето и живота.

Месец и половина по-късно двамата отново преглеждали трафопоста, но пак не уведомили за кабелите-убийци. 

Днес двамата електротехници бяха оправдани. Председателстващият съдебния състав - съдия Петър Пандев, подписа присъдата с особено мнение.

Присъдата не е окончателна. Тя може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд – София.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини