Почти сигурен балотаж в Благоевград, най-голяма е интригата в Банско

Снимка: Дарик
Снимка: Дарик

Балотажи ще решат кметските надпревари в по-голяма част от общините в Благоевградска област. Поне това сочат предварителните данни за гласуването днес.

Към момента най-голяма изглежда интригата в община Банско, където днес отчетоха рекордно висока избирателна активност. Към 17.30 часа там 74 процента от имащите право на глас бяха упражнили правото си на глас. Курортната община не помни толкова активни банскалии пред избирателните урни. Към момента не могат да се правят прогнози. Основният дуел е между досегашния кмет и претендент за трети мандат – Георги Икономов от ГЕРБ, който се изправя срещу независимия кандидат, подкрепен от БСП – Иван Кадев. При такава висока избирателна активност, много вероятно е там да има балотаж, но не е  изключено някой от двамата претенденти да събере над 51 процента и да реши интригата. Така или иначе битката за зимната столица на България е оспорвана и ожесточена.

Почти сигурен балотаж се очертава в Благоевградсочат данните на Алфа рисърч. Днес изборният ден не излъчи победител и следващата неделя жителите на областния център ще трябва отново да се разходят до урните.

Кандитатът на ГЕРБ и претендент за трети мандат Атанас Камбитов поведе днешната надпревара с голяма разлика. По предварителни данни той е събрал над 33 процента от доверието на своите съграждани. С десет процента след него остава независимият кандидат, подкрепен от БСП-Румен Томов.

Балотажът бе очакван в Благоевград, тъй като в надпреварата се включиха 12 кандидати и предварително беше ясно, че гласовете ще се разсеят и никой от претендентите няма да успее да премине границата от 51 процента.

Сега въпросът е дали независимият Румен Томов ще успее да обедини всички, които са анти - ГЕРБ, или пък Атанас Камбитов ще победи. Трети в надпреварата остава Андон Тодоров от Зелената партия, а след това се нарежда кандидатът на ВМРО – Иван Ризов, който успя да привлече близо 8 процента от доверието на своите съграждани.

В Петрич интригата е между Димитър Бръчков от ГЕРБ, който се бори за втори мандат, и Стоян Божинов от ВМРО.

Най-непридвидима остава ситуацията в Сандански, където със сигурност ще има балотаж, но все още е трудно е да се направи прогноза, тъй като четиримата основни претенденти за кметския стол са равностойни. По-вероятно е обаче следващата неделя да мерят сили досегашният кмет и претендент за втори мандат Кирил Котев от ГЕРБ и кандидата на ВМРО – Атанас Стоянов.

В Разлог новият кмет ще стане ясен още тази вечер. Там се състезават само двама кандидати - досегашният градоначалник Красимир Герчев от ГЕРБ и кандидата на БСП Александър Крайнов. Така че този, който спечели повече от гласовете на съгражданите си, ще вземе ключа от общината.

В община Гоце Делчев прогнозните данни сочат, че няма да има балотаж и там досегашният кмет - Владимир Москов, ще спечели безапелационно.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини