Отлив на гръцки туристи в Петрич, местният бизнес иска помощ от кмета

Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич

Изграждат трета лента на републиканския път към местността Рупите, непосредствено преди отбивката за храма на Ванга. Идеята е на общинското ръководство в Петрич, като целта е по този начин да се избегнат пътните инцидент в натоварения участък.

Започнат е и процес за цялостно проектиране на местността Рупите, изграждането на паркинг и парцелиране, за да е ясно какво ще има в района през следващите години. Общината ще изиска от АПИ поставянето и на указателна табела по АМ „Струма” в участъка от Кулата към Сандански, която да ориентира за отклонението към Петрич.

Кметът Димитър Бръчков подчерта, че в резултат на редицата проведени срещи в пътната агенция има първоначално уверение, че държавата ще извърши и цялостна рехабилитация на пътя от село Старчево до село Първомай, който също е третокласна републиканска мрежа. В тази връзка още в сряда лично кметът внася в АПИ подписка от 1 300 жители на потърпевшите села с искане за ремонт на пътя. Внесен е и проект за изграждането на нов мост между селата Кавракирово и Михнево, предвид факта, че състоянието на сегашния е критично, посочи кметът на община Петрич.

Нова практика се въвежда и при асфалтирането на улиците от общинската пътна мрежа. Ще се сключва рамков договор между фирмата-изпълнител и общината, за да може да се реагира, когато има нужда от изкърпване, вместо да се чака следващата обществена поръчка.

„Така е в другите общини, това ще направим и ние”, категоричен беше кметът в отговор на въпрос за състоянието на улиците в града, особено след отстраняване на водопроводни аварии.

Представителите на бизнеса в Петрич поставиха и въпроса с отлива на гръцките туристи. Като причина те изтъкват липсата на места за паркиране на автобусите. Предлагат в най-силния ден за потребление – събота, да се приеме временна организация за движение в центъра, според която ул. „Цар Борис III” от кметството до улица „Рокфелер” да бъде отредена само за паркиране на гръцките автобуси.

„Това е логично. Направете официално предложение. Сигурен съм, че ще бъде подкрепено и от съветниците, и до месец ще влезе в сила”, беше отговорът на кмета. По отношение също на привличането на туристи, Димитър Бръчков информира, че в момента специалисти работят по новата визия на административния сайт на община Петрич. Същият преди години е струвал около 230 хиляди лева, на практика обаче е под всякаква критика. Идеята сега е към него да има специално приложение, което да представя община Петрич в туристическо отношение. Освен това ще се изработи и икономическо разширение, което да дава информация какъв е бизнесът в общината.

На следващия важен въпрос за паркова зона на града, кметът отговори, че първоначалният проект /включващ терена предоставен от МВР, над 50 дка/ е коригиран и се очаква отговорът затова какво ще се финансира в бъдещата зелена зона. „На този етап няма писмено заявление за строителството на нов търговски обект на терена на бившето танково поделение, съседен на терена отреден за парк”, отговори на притесненията на малкия и среден бизнес кметът Димитър Бръчков.                                                                                           

„Очаквам от вас да бъдете активни и срещи от подобен вид да се провеждат регулярно. Ще се съобразяваме с всички градивни предложения, а вече с учредяването на асоциацията на малкия и среден бизнес в община Петрич комуникацията ни ще бъде по-лесна и надявам се по-ефективна”, каза на срещата кметът.      

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини