Модерни камиони на метан бяха показани в Благоевград

Модерни камиони на метан бяха показани в Благоевград

Благоевград е първият от общо 7 града в България, който видя модерните тежкотоварни транспортни средства на метан. Високотехнологичните возила на Scania бяха показани пред местни компании, доставчици на горива, фирми-потребители на транспортни услуги и общините в региона, като част от цялостна система за „чисти“ доставки. Днешното събитие с представяне, презентация и дискусия и тест драйв постави началото на мащабно роуд шоуто на шведския производител под мотото „Устойчивост! Сега и Отвъд хоризонта!“

“Нашият подход към устойчивия транспорт излиза отвъд границите на тежкотоварното производство и взима предвид цялата транспортна система, включвайки заинтересовани страни извън традиционната ни клиентска база. Скания разполага с най-широката гама от превозни средства с алтернативно гориво на пазара, но за да стимулираме промяната, се нуждаем от партньори, които предоставят на транспортната екосистема инфраструктура както за възобновяеми горива, така и за електрификация”, каза изпълнителният директор на Скания България Петър Дончев.

По думите му днешната икономика на транспорта трябва да е устойчива за околната среда и съответно икономически ефективна за бизнеса. Затова Скания влиза в стратегически партньорства с производители на горива, доставчици на инфраструктура и заинтересовани страни като власти, правителства и градове. “Заедно с клиентите и клиентите на нашите клиенти можем да подтикнем транспортния бизнес да предприеме стъпки за декарбонизиране на автопарка си и за увеличаване на използването на алтернативи на дизела. В същото време достъпът до възобновяеми горива и електричество за превозните средства трябва да бъде толкова лесен, колкото е конвенционалният дизел днес”, подчерта Петър Дончев.

Без значение къде нашите клиенти оперират, независимо от типа шофиране и местните условия, има готово алтернативно решение, допълни търговецът за региона на Благоевград Самуил Самуилов. “Знаем, че устойчивостта трябва да върви ръка за ръка с рентабилността и добрата новина е, че допълнителните разходи от предприетите технологични мерки могат да бъдат компенсирани от други, които намаляват отпадъците и повишават ефективността”, посочи Самуилов. Собствениците на превозни средства могат да избират между малко по-скъпия биогаз, който може да намали въглеродните емисии до 90%, или природен газ, с икономия на CO2 до 15 на сто. И двете алтернативи намаляват наполовина емисиите на азотен оксид и 40 процента по-ниски емисии на прахови частици, което е важно за чистототата на въздуха, който дишаме, казаха презентаторите.

Очаквано, огромен интерес сред посетителите предизвикаха машините за тест драйв на CNG – Scania R410 A4x2NA - Cab type CR20N, Scania R410 A4x2NA - Cab type CR20H и Scania P280 B4x2NA - Cab type CP14L.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини