Учат наши лозари как да опазват продукцията си

Учат наши лозари как да опазват продукцията си

Стартираха първите обучения на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новия тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие за България“ в Благоевград. От вторник до днес смесена българо-гръцка група от експерти в лозарския бранш работи по проблемите със застрашените местни сортове лозя, световните подходи при запазването им, ролята на специалистите и местни администрации за постигане на резултати в тази област.

Инвестицията е по проект „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ към Програмата Интерег VA Гърция-България и включва модерно обзавеждане и мултимедийно оборудване на три помещения, което ще предлага възможност за интерактивни лекции и тяхното излъчване в реално време в интернет пространството. Ще може да се следи за актуална информация на уебсайта по проекта - www.HYPERLINK "http://www.sosgrape.eu/"sosgrape.eu.

Водещ партньор е Изпълнителна агенция по лозата и виното, която работи заедно със Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Изложбено-изследователски институт (Exhibition Research Institute), Гърция и Александровски технологично-образователен институт Солун-Дпт. на селскостопанска технология (Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki-Dpt. of Agricultural Technology), Гърция.

Обучението е своеобразна платформа за научно сътрудничество и партньорство между представителите на бранша, местни и национални институции и всички заинтересовани страни в трансграничния регион. По тази причина групата ще бъде съставена от равен брой гръцки и български участници: винопроизводители, НПО, местни и национални органи, местни, регионални и национални власти, представители на местните и националните медии.

В основата си инициативата цели да представи в България добри европейски и световни практики при опазване на застрашени местни сортове лози. Участниците в събитието имат възможността да работят, да обменят опит и знания, с които да помогнат за опазване на изчезващите сортове лозя.

Не по-малко полезни ще бъдат контактите с колеги от винепроизводството и лозарството, както и с институции на местно, регионално и национално ниво, осъществени по време на обучението. Това от своя страна може да доведе до бъдещи взаимоотношения и партньорства.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните в програма Interreg V-A "Гърция-България 2014-2020" http://www.greece-bulgaria.eu/.                 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини