Банскалия разчувства съгражданите си с нова книга

Банскалия разчувства съгражданите си с нова книга

Първото от събитията в чест на празника на Банско, който е на 5 октомври, събра "около огнището" приятели и ценители на творчеството на обичания Константин Икономов. В навечерието на 80-годишния си юбилей писателят представи най-новата си книга "Въглени", която е тринадесетата му рожба в света на поезията. Авторът бе украсил Тържествената зала в читалище "Никола Вапцаров с изящната си колекция от корени, с името "Пришълци", която подари на читалището и на Посетителски-информационен център в Банско.

Във фоайето бяха подредени пластиките му от дърво и камък, за които е черпил вдъхновение от изминалото лято. Залата трудно побра всички, които бяха дошли на рождения ден на твореца и освен аплодисменти му подариха и обичта си.

Официални гости бяха Негово превъзходителство Марян Гьорчев - посланик на Република Северна Македония, Диана Чули - известна албанска писателка, Николай Стоянов - писател, роден в Банско, художникът проф. Кирил Гогов, Георги Икономов, както и десетки местни творци и ценители на изкуството в града.

Авторът бе подготвил изненада за всеки един свой гост и на стола си посетителите намериха малки листчета с афоризми от книгата, които имаха възможност да прочетат на останалите. Рецитал, подготвен с много нежност от приятелите - Елена Калайджиева, Гълъбица Тодева, Милена Георгиева, Наско Тотин, Ани Дурчова, Мая Амиджева и Иван Цонев, запали "жаравата" в душите и всеки отнесе в сърцето си по едно "живо въгленче" от стих. Авторът не скриваше вълнението си от всяка дума, която се откъсваше в пространството и благодари на хората, които му дават вдъхновение, подкрепа и бяха част от неговия празник.

"Бански старчета" го поздравиха с песента "Пуста младост", а директорът на Професионална гимназия по електроника и енергетика - Сашка Тодорова, прочете емоционален поздравителен адрес от името на училището, на което е бил директор писателят. Заместник кметът Асен Кирицов връчи на Константин Икономов почетния знак на община Банско за изключителния му принос в сферата на културата и изкуството и за популяризирането на родния край. Писателят благодари за жеста, който общината прави за издаването на книгата му и за това, че този тираж ще се разпространява безплатно.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини