Деца гледаха пеликани и чапли в езерото Керкини в Гърция

Деца гледаха пеликани и чапли в езерото Керкини в Гърция

В истински празник се превърна отбелязването на Дните на Зеления пояс в петричкото село Габрене за гостите и жителите на Подгорието. Тази година за място на инициативите, посветени на Европейския Зелен пояс, беше избрана планина Беласица, а разнообразната двудневна програма съчета всички достойнства на района – съхранена природа и биоразнообразие, история, фолклорно богатство и вкусни местни ястия.

30 деца от Петрич и 15 от македонския град Струмица, с интерес в областта на биоразнообразието, заедно с представители на Българска фондация Биоразнообразие, Дирекцията на Природен парк „Беласица“ и „Планетум“, Северна Македония, посетиха вчера Национален парк „Езеро Керкини“ в Гърция и неговия информационен център. Там те бяха запознати с международната инициатива Европейски зелен пояс и дейностите на националния парк, след което се разходиха с лодка по езерото „Керкини“ и езерото в района на Мегалохори. Децата наблюдаваха отблизо и с интерес кръглоглави пеликани, розови фламинго, чапли, корморани, водни биволи и др. защитени видове, характерни за района и научиха повече за тях и как да ги опазват.  Екскурзията завърши с посещение в манастира „Йоан Кръстител“.

Публичното тържествено честване започна в 17,30 ч. на 24 септември с увлекателна обиколка на историко-етнографската колекция към читалището на с. Габрене, пазеща снимки, предмети от бита и исторически свидетелства, събирани над 15 години от местни жители. По-късно от 18 часа отново в читалище "Просвета - 1928" с. Габрене се състоя и същинският празник, посветен на Дните на Зеления пояс, открит официално с приветствени думи на г-жа Дафина Пецева – кмет на селото. Богата фолклорна програма с изпълнения на автентичен фолклор от женската група към читалището и танци от детските състави на селата Ключ, Скрът и Габрене трогнаха всички гости на събитието.

Присъстващите чуха от Петко Цветков от Българска фондация „Биоразнообразие” интересна беседа за Европейския Зелен пояс и териториите, които обхваща в България и по света, а филм, посветен на инициативата. Той показа добри примери от Германия как запазените територии по протежението на бившата „Желязна завеса“ могат да бъдат използвани за развитие на устойчив туризъм.

Домакините демонстрираха и кулинарното богатство на района, като бяха приготвили местни ястия, сервирани в Пенсионерския клуб към селото. Всички похапнаха вкусна дърпана баница, баница с праз, раци с ориз, баклава, сърми с листа от бутимо, каша с тиквени листа, мачкан боб и др.

Дните на Зеления пояс бяха отпразнувани с още две съпътстващи събития. На 24 септември от 10,30 се проведе партньорска среща и дискусия между Дирекциите на Природен парк "Беласица", Национален парк "Езеро Керкини", Гърция, неправителствени организации от България и Северна Македония и представители на местни институции от района на Подгорието. На нея бяха обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района чрез съвместни международни и регионални проекти и дейности.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини