Над 11,9 млн. лв. за строежа на две инсталации в депото на Благоевград

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Подробности за проекта за изграждане на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци в депото в село Бучино бе представен на пресконференция. Новите съоръжения ще са част от Регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, в който са още четири общини - Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Целите и дейностите, включени в проекта, бяха представени от ръководителя и заместник-кмет по европейските проекти и програми - Зорница Кралева. Сред тях са намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, обработване и третиране на отпадъците по безопасен за околната среда начин, както и постигане на целите, заложени в законодателство и в Националния план за управление на отпадъците 2014-2020 г. Чрез реализирането на проекта община Благоевград цели да бъде повишено и общественото съзнание за разделно събиране и оползотворяване на отпадъците.

По проекта ще бъде осигурена инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци, както и инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци. Ще бъдат закупени оборудване, съоръжения, обзавеждане, техника и машини, необходими за разделното събиране и транспортиране на зелени и/или биоразградими битови отпадъци.

Проектът се финансира по оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Стойността му е 11 945 990.08 лева, от които 7 635 433.52 лева са финансиране от ЕС, от републиканския бюджет са осигурени 1 347 429.44 лева, а собственият принос на община Благоевград е 1 000 314.37 лева. Срокът за изпълнението е до 23.03.2021 г.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини