Почетоха Съединението в Благоевград с цветя и музика

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

С ритуал по полагане на цветя община Благоевград отбеляза 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Събитието бе пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България, която е на площад „Георги Измирлиев“.

Пред паметника глава сведоха заместник областният управител Иван Стоянов, заместник-кметът по икономика и финанси - Иво Николов, председателят на ОбС - Радослав Тасков, свещеници от благоевградския православен храм „Въведение Богородично“, общински съветници, представители на културни институти, на политически партии, общественици, граждани.

По случай официалния празник Биг-Бенд  - Благоевград изсвири химна на България, както и други бележити български песни.  Бяха припомнени и исторически факти от делото на дедите ни в борбата за Съединението.

На днешната дата - 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя. Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини