Град Симитли празнува 50-годишнина с хиляди гости

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

Симитли отбеляза подобаващо вчера половинвековен юбилей. Направи го с визия и стил.

Най-напред се проведе тържествена сесия на общинския съвет. На нея бяха отличени със званието „Почетен гражданин на Симитли” Стоян Атанасовски, Борис Бачев, Спас Янчев, Павел Ангелов, инж. Димитър Падежки, Николай Атанасовски и инж. Васил Георгиев. Пред присъстващите в залата на Народно читалище „Св. Климент Охридски” Павел Ангелов изказа специални благодарности към общинското ръководство в лицето на кмета Апостол Апостолов за начина, по който Симитли изглежда днес, благодарение на усилията, които той и екипът му са положили и продължават да полагат. Думите му подкрепиха и инж. Димитър Падежки, както и Николай Атанасовски.

„Днес се обръщаме с почит към историята, но отправяме поглед бъдещето, което ще оставим на нашите деца и внуци“, подчерта в словото си заместник-кметът Евгения Георгиева, с което откри тържествената сесия.

След това празникът продължи с откриването на изложба „50 години град Симитли“, направена от младите и талантливи художници на Симитли, подпомагани от утвърдили се имена в региона и страната. Откри се и дългочаканият музей на кукера „Симитлия – древната земя на кукерите“, който да напомня за кукерската традиция в общината. За неговото създаване всяка една кукерска група даде нещо отличително от себе си. Кукерски костюми, народни носии, облекла от всеки индивидуален персонаж – булка и младоженец, поп, старци, мечка и мечкар са част от това вълшебно място, на което се радват малки и големи.

След края на официалната част започна концертна програма. Тя бе открита от кмета Апостол Апостолов, който благодари на гражданите, като подчерта, че без тях самите Симитли не може да бъде това, което е - един прекрасен град.

В програмата участие взеха ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Мъжка фолклорна група „Изворите“, Мъжка фолклорна група „Веселие“, Ансамбъл „Пирин“ и поп фолк изпълнителката Ваня, които приповдигнаха още повече настроението на хората.

50 години след ъздаването си град Симитли е спокойно и уютно, изпълнено с много любов и топлина място.

Град с обновена инфраструктура, модерни образователни институции, новосъздадени социални заведения, читалища, административни сгради, работещи предприятия, както и съвременни спортни терени и съоръжения.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини