Женски носии от 19 век водят посетители в музея на Разлог

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Изложбата на народни женски носии на Националния исторически музей бе подредена в музея в град Разлог. Ели Гуцева, уредник в НИМ, присъства на откриването на експозицията и запозна гостите с концепцията на изложбата и разказа повече за нейното създаване.

Представени са женски костюми, пресъздадени върху кукли от фонда на НИМ. Исторически музей-Разлог участва с автентични елементи от традиционно женско облекло и тъкани от края на XIX и началото на XX в.

Умалените макети на традиционни български носии са изработени в края на XX в. от Антония Велева, дългогодишен реставратор в Национален исторически музей. Изработката на макетите-кукли е предшествано от теренни наблюдения, осъществени от авторката по време на национални и регионални събори; проучвания в етнографската литература; наблюдения на музейни експонати и творби на Феликс Каниц и Иван Мърквичка. Представени са носии от различни етнографски области. Изложбата ще гостува в Исторически музей-Разлог до 20 ноември тази година.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини