Министър и кмет откриха нови дневни центрове за деца в Благоевград

Министър и кмет откриха нови дневни центрове за деца в Благоевград

Социалният министър Бисер Петков, кметът на община Благоевград – д-р Атанас Камбитов, и евродепутатът Андрей Новаков прерязаха днес лентата на три дневни центъра в града. Свещеници отслужиха водосвет за здраве и благополучие. Бившият Дом за деца и юноши, лишени от родителски грижи, бе превърнат в модерен социален център. Той бе изграден по проект „Социална инфраструктура за услуги за деца”, финансиран от ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. Стойността му е 1 176 500 лева.

„Това е поредният проект, който реализира община Благоевград. Като казвам поредният, искам да уточня, че бройката им вече е трицифрено число. По този проект следваме интегриран подход – средствата за трите дневни центъра са по ОП „Региони в растеж”, а средствата за предоставянето на социалните услуги ще са по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Създаваме по-добри, по-комфортни условия за децата със специфични потребности, те имат нужда от много грижи и от много любов. Община Благоевград е лидер в прдоставянето на социални услуги в Югозападна България. Тук е мястото да благодаря на министър Петков и на неговите служители от МТСП, че винаги получаваме помощ и подкрепа от тях за нашите проекти. Поздравявам изпълнителите, че завършиха качествено обекта 1 месец преди крайния срок. Нека тези дневни центрове се ползват със здраве и за здраве”, каза кметът Камбитов.

Министър Бисер Петков уточни, че социалното министерство ще помогне за предоставянето на социалните услуги в трите дневни центъра по ОП „Развитие на човешките ресурси” – става въпрос за наемането на персонал, за осигуряването на заплати, за закупуване на транспортни средства. Това ще стане, след като община Благоевград кандидатства по тази процедура. „Нашият финансов ангажимент е до 2023 година, а след това средствата ще се осигуряват от държавата. Радвам се, че община Благоевград е сред първенците в социалните проекти”, посочи министър Петков.

Тези центрове са част от Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”. През 2010 година в страната ни е имело над 5500 деца в 137 институции /домове/. Към момента са закрити 114 от тях, а изведените деца са над 5000. Сега съществуват едва 23 такива институции с малко над 500 деца в тях, но до края на 2020 г. този процес трябва да бъде финализиран.

Целта на проекта в Благоевград е осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура за развиване на три нови социални услуги в общността на територията на общината. В сградата ще функционират Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги, Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги, както и Център за обществена подкрепа за деца и семейства с  капацитет 100 места.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини