ЮЗДП затяга мерките заради първи случай на африканска чума край Своге

Снимка: Дарик, архив
Снимка: Дарик, архив

Строг пропускателен режим е въведен в района на „Държавно ловно стопанство Искър” след като в база за интензивно стопанисване на дивеч беше регистриран първи случай на африканска чума при дива двиня. С цел ограничаване разпространението на болестта, достъп имат само служители и автомобили на териториалното поделение на ЮЗДП, на които се извършва задължителна дезинфекция. На територията на ловното стопанство не се допускат външни лица.

Общо 200 броя е запасът на диви свине в „ДЛС Искър”, като досега изпълнението на годишния план за ползване е 56% или 115 животни. Продължава интензивният отстрел на животни като мярка за недопускане разпространението на заразата в други райони. Служители на стопанството ежедневно извършват обходи за откриване на трупове на диви свине или такива с нетипично поведение. Претърсват се дълбоки дерета, калища, водни течения и др., които болни животни най-често посещават.   

ЮЗДП призовава ловците и стопаните на домашни свине към стриктно спазване на мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза. Особена рискова група са ловците, които отглеждат домашни прасета в задни дворове и ловците, работещи в свинеферми, които могат много лесно да пренесат заболяването от дивите към питомните свине и обратно. 
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини