Благоевград посреща 1000 деца от цялата страна за празника „За хляба наш...”

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Благоевград ще посрещне над 1000 деца от цялата страна в XVIII издание на Националния ученически празник  „За хляба наш....”. Инициативата се провежда под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов като началото на ще бъде поставено на 19 април от 14.00 часа в зала „22 септември”.

Празникът, който е посветен на Международния ден на Земята - 22 април, се организира съвместно от Община Благоевград и Обединен детски комплекс. Той е част от Общинската програма за детето за 2016 г., както и от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката за учебната 2015/2016 г., и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет.

В рамките на два дни, Драматичен театър „Никола Вапцаров” и зала „22 септември” ще съберат произведения на възпитаници на 106 образователни институции от 61 населени места от страната.

Националното състезание „За хляба наш...” ще продължи в 17.30 часа в благоевградския театър, където ще бъде и официалното откриване на празника под надслов „Хлябът - живот, традиции и вдъхновение”. Жителите и гостите на града ще могат да видят уникални макети, картини, обредни и празнични хлябове, старинни пособия за приготвянето на хляб. По традиция ще бъде отслужен и ритуал по благославяне на хляба. От 18.00 часа е началото на празничния концерт- спектакъл на Обединен детски комплекс- „До близката фурна”.

Националният празник „За хляба наш...” ще продължи на 20 април от 9.00 часа в зала „22  с научна конференция и представяне на проекти „Да пребъде хляба”. От 10.00 часа на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров” ще се проведе и сценичното представяне на ритуали, драматизации, танци и песни, свързани с хляба „Хляб, земя, мечти”.

Награждаването на отличените участници в конкурите за рисунки, приложно изкуство, литературно творчество, научна разработка, албум, макет и сценично представяне ще започне от 16.00 часа на 20 април в Драматичен театър „Никола Вапцаров”.

XVIII издание на Националния ученически празник  „За хляба наш....” е подкрепен от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите и Фондация „Еврика”. Той има за цел да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите на други европейски народи, както и да  повиши интереса на учениците към  творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност; изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини