Мелник дочака ремонт на пътя до града след 30 години

Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Започна рехабилитацията на над 12 км от път III-109, който свързва автомагистрала „Струма” с Мелник. Проектът се съфинансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Инвестицията е за над 8,5 млн. лв. Третокласният път е единствената транспортна връзка на Мелник и селата край града с общинския център и с републиканския път Е-79.

Началото на участъка е на половин километър след пресичането на третокласния път с пътя София-Кулата, а краят е в Мелник, след стоманобетонния мост.

Проектът предвижда полагане на нова асфалтобетонова настилка и възстановяване на отводняването. Ще бъдат ремонтирани пътните окопи и водостоци. Предвидени са нови бордюри, мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат рехабилитирани три мостови съоръжения. На мястото на стария мост при км 11+397 ще се изгради ново съоръжение с дължина 29,7 м.

С основния ремонт на отсечката значително ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на пътя, който не е основно ремонтиран повече от 30 години. Ще се повиши безопасността на движение и удобството при пътуване. С обновяването на 12-километров участък ще се улесни пътната комуникация на населението от община Сандански с областния център Благоевград. Ще се съкрати и времето за пътуване, с което ще се редуцират емисиите парникови газове. Ще бъде подобрен достъпът до обектите от националното културно, архитектурно и историческо наследство, каквито са Роженския манастир „Рождество Богородично“ и гр. Мелник.  

Строително-монтажните работи на лот 25 ще бъдат изпълнени от ДЗЗД „АПП Мелник“, с участници: „Грома Холд“ ЕООД и „Европейски пътища“ АД. Стойността на договора е 8 578 000,33 лв. с ДДС. Надзорът ще осъществи „ТРИ ЕС“ ЕООД. Стойността на техния договор е 117 240 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Инжконсултпроект" ООД и е за 4440,00 лв. с ДДС.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини