Благоевградчани събират битови отпадъци и в подземни контейнери

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Първите подземни контейнери за битови отпадъци ще бъдат поставени в Благоевград. Монтирането им ще започне тази седмица. Те ще бъдат в района на площад „Македония“. Първоначално ще бъдат поставени 8 модерни съда за смет. 3 от тях ще бъдат разположени в пространството между сградата на Камерна опера и  минералната баня, други три ще бъдат монтирани на ул. „Гьорче Петров“ под сградата НАП, а два - при паркинга под площад „Македония“.  Контейнерите са с опция за комбинирано повдигане на капака, като има възможност за ръчен и крачен контрол.

Постепенно община Благоевград ще надгражда проекта, като подобни съдове за смет ще бъдат поставени и на други места в централна градска част, както и в кварталите.

Подземните контейнери имат редица предимства пред стандартните такива. Те разполагат с качествени гумени уплътнители, които не позволяват разнасянето на неприятна миризма във въздуха. Температурата под земята е по-ниска от тази на повърхността през лятото и е постоянна, което гарантира по-бавното загниване на отпадъците. Освен това досегът на неоторизирани лица до контейнерите е ограничен. Друго предимство е по-голямата вместимост на съдовете, както и лесно и бързо обслужване, и поддържане.

Поставянето на подземни контейнери е поредната стъпка за по-чиста околна среда, направена от екипа на кмета д-р Атанас Камбитов.

Община Благоевград апелира за опазване на общинското имущество. При забелязване на нередности може да бъде сигнализирано на тел. 112, както и на 073/88 44 34 – в делнични дни, и на дежурния телефон в кметството - 073/88 44 06.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини