НП „Рила” с планински преходи и беседи за Деня на околната среда

Снимка: НП
Снимка: НП "Рила", архив

Национален парк „Рила” ще отбележи Световния ден на околната среда, който е на 5 юни, с редица събития. Те ще започнат на 3 юни в София с връчване на годишните награди за 2019 за литературни творби на тема „Топлинни острови – градове градини“ в памет на големия български природозащитник Мими Праматарова.

На 5 юни е обявен за Ден на отворените врати в Посетителски център-Паничище, Посетителски-информационен център-Самоков и Централен офис на ДНП „Рила” в Благоевград. Посетителите от 10.00 до 17.00 ч. ще имат възможност да се запознаят с важността и значението на Национален парк „Рила“, както и с дейностите за неговото опазване. С тематични беседи от експертите на парковата дирекция специално внимание е отделено на популяризиране на зеленото природно богатство на защитените територия.

На 8 и 9 юни са организирани два опознавателни туристически маршрута на територията на НП „Рила” с тематични беседи за запознаване с биоразнообразието на защитената територия и резерват „Парангалица”. Първият ще стартира на 8 юни от м. „Карталска поляна” до хижа „Македония” с участието на деца и младежи от Сдружение „Млад планинар“-Петрич, служители на РИОСВ-Благоевград, Д „НП Рила“, Регионална лаборатория-Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“-Благоевград. Същият ден ще започне двудневна екологична програма с учебна опознавателна цел с ученици от Клуб „Вселена 7“ към Седмо СУ „Кузман Шапкарев“-Благоевград - запознаване с биологичното разнообразие на НП „Рила“ и преходи в защитената територия.

На 8 юни по повод Световния ден на околната среда партньорските екоинициативи продължават с организирано почистване на района на хижа Мальовица на територията на НП „Рила“ от доброволците от Сдружение „Върхът Мальовица – 2013“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини