ЮЗДП залесява с чинар и създава градини от орехи и нар

Снимка: ЮЗДП
Снимка: ЮЗДП

3000 фиданки от източен чинар са засадени по поречието на Струма, в участъка между Кресна и с. Градешница. Експерименталното залесяване на площ от 10 декара се извърши по съвместен проект, изпълняван от Югозападното държавно предприятие и Лесотехническия университет. Целта е да бъдат създадени потомствени култури от този бързорастящ вид по долината на Струма.

Фиданките са на възраст 2 години, високи са около метър и са произведени в горския разсадник в с. Микрево. Семената за посадъчния материал са събирани в районите на Кресна, Сандански, Петрич, Асеновград, Тополово и планината Славянка, които са типични находища на чинара.

Близо 3000 дка нови гори ще бъдат създадени на територията на ЮЗДП тази година, от които 2500 дка през пролетта. Кампанията е към края си, като  приоритет е възстановяването на опожарени и съхнещи насаждения след проведени санитарни сечи. Над 1 200 000 фиданки от видовете дъб, бук, горскоплодни, черен бор и смърч са подготвени за залесяване и попълване на горски култури.

Най-големи са залесяванията в района на Кресна - 783 дка и Симитли, където се работи ускорено за възобновяване на унищожените гори след огромния пожар през август 2017 г. В държавните горски стопанства в Пирдоп, Дупница, Кюстендил, Благоевград, Брезник и в ловно стопанство Осогово също планират залесителни дейности на големи площи.

За първа година ЮЗДП инвестира в създаването на плодни градини от орех и нар, както и в разширяване на площите с арония. 1000 облагородени орехови фиданки на площ от 100 дка са засадени в няколко териториални поделения в областите Благоевград, Кюстендил и Софийска.

Над 4,2 милиона лева са планираните инвестиции във финансовата програма на предприятието за залесяване, попълване, отглеждане и подготовка на почвата до края на годината.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини