Над 700 танцьори от 4 държави ще се надиграват в Гоце Делчев

Снимки: Община Гоце Делчев, архив
Снимки: Община Гоце Делчев, архив

Над 700 са участниците, които тази година ще се включат в двудневното отбелязване на Международния ден на танца в град Гоце Делчев.

Събитието се организира за 11-та поредна година от община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета - 1865”. Итересът към него е все по-голям както от страна на зрителите, така и на участниците. Тази година в двудневната програма на 20 и 21 април ще се включат 20 състава от страната и чужбина. Местните състави са 4, а останалите са от София, Благоевград, Девин, Панагюрище, Сандански, района на Разлог, Петрич и други населени места. Специалните участници са Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци-Гоце Делчев, както и гостите от Черна гора, Гърция и Северна Македония.

Тази година събитието ще бъде в памет на Запрю Икономов – дългогодишен ръководител на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев /роден на 20.04.1929 г. и починал на 30.01.2015 г./. Той е човек с изключителни заслуги за съхраняване и разпространяване на българското фолклорно богатство и е почетен гражданин на Гоце Делчев.

Атрактивна част от двудневния празник е и дефилето, в което ще се включат всички участници. То ще започне в 17:00 часа в събота, 20 април, и в него могат да участват също така жители и гости на града, които трябва да бъдат облечени с народни носии. Веднага след това, на площада пред Дома на културата ще започне и концерта на всички участващи групи и състави.

През втория ден в неделя, 21 април, ще има открит урок по разучаване на български хорả, който ще започне в 10:30 часа в Градския парк, а вечерта – още един концерт на участниците, който ще бъде в 18:00 часа, отново в парка. Община Гоце Делчев е създала необходимата организация за нормалното протичане на празника, тъй като се очаква той да бъде посетен от много хора.

Всеки, който иска да бъде част от този празник на българщината и традиционните народни танци, е добре дошъл в Гоце Делчев за едно вълнуващо преживяване.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини