Как да се финансират с европари малкият и средният бизнес в Пиринско

Снимка: ОИЦ-Благоевград
Снимка: ОИЦ-Благоевград

Завърши кампанията на Областен информационен център-Благоевград на тема „Европейски средства в подкрепа на бизнеса“. Последната среща бе в община Симитли, където собственици и управители на малки и средни предприятия се запознаха с отворените в момента процедури за кандидатстване с проекти за европейско финансиране. Сред дискутираните въпроси бяха критериите за допустимост на кандидатите, дейностите, които могат да получат финансиране по отворените процедури и за какво могат да се харчат отпуснатите средства.

Общо седем общини от Благоевградска област бяха включени в информационната кампания. Експертите представиха 3 процедури, отворени за кандидатстване с европроекти - „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“  по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, „Умения“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и Схема за безвъзмездна помощ за подкрепа на малки и средни предприятия /МСП/ за растеж и разширяване извън местните пазари, която е по Пета покана на ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020 г. Трите процедури са с краен срок за кандидатстване през месец май 2019 г.

Процедура „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“  по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ дава възможност на бизнеса да закупи необходимите му техника и оборудване, както и специализиран софтуер. Всеки отделен проект може да бъде на стойност от 100 000 до 1 000 000 лв. като интензитетът на помощта може да достигне до 70%. Предимство по тази процедура имат предприятия със седалище на територията на Благоевградска област.

Работодатели могат да кандидатстват за различни видове обучения, както на заетите в предприятията си, така и на неактивни лица, които в последствие да наемат на работа. Обученията се финансират по процедура „Умения“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ като всеки отделен проект трябва да бъде на стойност не по-малко от 15 000 лв. и не повече от 3 911 660 лв. Интензитетът на помощта по процедурата също може да достигне до 70%.

От 300 000 до 600 000 евро за всеки отделен проект пък се отпускат по Схема за безвъзмездна помощ за подкрепа на МСП за растеж и разширяване извън местните пазари, която е по Пета покана на ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020 г. Проектите задължително се изпълняват в партньорство между едно гръцко и едно българско предприятие, а обхватът на допустимите за финансиране дейности е изключително широк и включва строителство, закупуване на машини и оборудване, разходи за персонал и други.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини