Призът „Лесовъд на годината” бе връчен на директора на ЮЗДП

Снимки: Илинден прес
Снимки: Илинден прес

Седмицата на гората в България бе официално открита днес в Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров”. Домакин на церемонията е Югозападното държавно предприятие. Неговият директор инж. Дамян Дамянов пък бе избран за „Лесовъд на годината” за 2018 г., той получи грамота и плакет от зам.-министъра на МЗХГ – Атанас Добрев. Инж. Дамянов бе награден с почетен плакет и от областния управител на Благоевград – Бисер Михайлов, за потушаването на възникналите в региона горски пожари. Подгласници на Дамянов в конкурса „Лесовъд на годината” са инж. Румен Начев, зам.-директор на Лесозащитната станция в Пловдив, Станко Делиянчев – директор на ДГС-Смолян, и Цветелина Пенчева – директор на ДГС-Ловеч. Инж. Тони Кръстев от Изпълнителната агенция по горите бе награден за цялостния му принос в опазването и възстановяването на горите.

Победител в конкурса „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2018 година стана Пенчо Йорданов от Регионалната дирекция по горите във Велико Търново.

„Знаем къде сме силни и къде сме слаби. Но нашият път е ясен – той ни води сред дърветата, сред природата, коята трябва да съхраним за бъдещите поколения. Тази награда е в резултат на труда на над 1500 служители и работници в ЮЗДП. Пожелавам на себе си и на всички вас да правим всеки ден така, че да можем да гледаме хората в очите и да няма неудобни въпроси от обществото към нас. Честит празник”, сподели инж. Дамян Дамянов.

Церемонията бе открита с изпълнения на талантливи деца от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. След това дойде ред на официалните гости за приветствия към присъстващите деятели и радетели на българската гора. „Нека продължим да се грижим за едно от най-големите ни богатства – българската гора. Вие полагате ежедневни грижи за нейното съхранение. Наша важна задача е да насочим и младите хора към грижата за опазването на българската природа. Да ги заведем в гората, да им покажем как от една малка фиданка става огромно величествено дърво. Да им предадем нашите знания, обич и пример. Да благодарим на нашите предци, че в страната ни през годините са залесени над 18 милиона декара гори. Пожелавам ви гората да продължи да ни обединява за добри каузи”, заяви зам.-министърът на МЗХГ – Атанас Добрев.

Мирослав Джупаров, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите призова горските служители и работници да продължат да опазват българската гора. Той посочи, че през 2018 г. са направени 474 000 проверки, а само от началото на тази година до момента проверките са над 110 000. „Трудни са делниците на горските деятели, но да си лесовъд е житейски избор”, подчерта Джупаров.

Приветствие отправи и зам.-министърът на околната среда и водите – Красимир Живков. Той отбеляза, че българските гори са уникални в целия свят. Само преди дни той връчил сертификат на Национален парк „Централен Балкан”, че буковите гори в него са признати за част от световното национално наследство на ЮНЕСКО.

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини