Гордостта на Сандански – парк „Свети Врач”, ще бъде разширен

Снимки: Община Сандански
Снимки: Община Сандански

Зеленият оазис и гордост на град Сандански – парк „Свети Врач”, ще бъде разширен. Предвижда се зелените площи да се увеличат на север. След 3 години усилена работа бе финализирана поредната крачка към реализиране на проектните идеи. На Благовещение общината постигна споразумение за замяна на имоти и придоби земи в парковата зона по поречието на река Санданска Бистрица. Целта на замяната е възможността да бъде изградена пешеходна връзка между „Свети Врач“ и новосформиращите се кътове за отдих и разходка.

След като вече е собственик на имотите, община Сандански може да започне да проектира алея. Тя ще бъде с широчина между 6 и 15 метра. Началната точка ще бъде при  градския стадион, от лявата страна на реката, минавайки участъка при корекцията на речното корито. След това с наклон от около 7% ще се изкачва на нивото на околовръстен път „Северна дъга“ и ще продължи траекторията си, успоредно на пътя, в посока север. По протежението на алеята ще бъдат проектирани зелени участъци с места за отдих. По този начин ще се опази ландшафтното богатство на региона и ще се разширят границите на гордостта на Сандански – градския парк. 

Стратегията за развитие на места за отдих и разходка освен парк „Свети Врач“ включва изграждането на нови зелени градски пространства. Скоро в района на бившите казарми, около новостроящата се спортна зала, ще има 5 дка нов парк и още 11 дка зелени площи. Това ще даде възможност парковата зона на Сандански освен на север да се развие и на юг, изграждайки се още кътове за рекреация и спорт и атракции за малки и големи.

Първият приоритет от следваната стратегия бе запазване на парк „Свети Врач“ като паметник на парковото изкуство. За постигането на целта в началото на 2016 година кметът на община Сандански – Кирил Котев, издаде забрана за строителство до приемането на ПУП и определяне на границите на парка. Стъпка, която доведе до дългогодишни съдебни дела със собственици на имоти с издадени в годините назад визи за проектиране. Процесите завършиха с успех за общината и застрояването на „Свети Врач“ бе преустановено.

Вторият приоритет от стратегията е разширяване на парка със зони за разходка и отдих на север. Крачка към постигане на тази цел бе изграждането на зоокът, който да засили интереса на жителите и гостите на Сандански към района на „Манастирчето“  и „Трети километър“. Зоокът вече се превърна в една от атракциите на Сандански и ясно личи нуждата от изграждане на пешеходна алея, която да свързва не само кв. Смилово, но и да осъществява връзка с настоящия парк.

„Благодаря на всички, които със своя труд, знания и умения допринасят за постигането на заложените цели”, коментира лаконично кметът Кирил Котев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини