Четири обвинения срещу Розалина Кьосева заради любовта й към затворник

Снимка: Илинден прес
Снимка: Илинден прес

Всички престъпления, извършени от дознателката в Първо РУ-Благоевград – Розалина Кьосева, са заради един човек, който в момента е в затвора в Бобов дол. По непотвърдена информация става въпрос за лицето Владимир Б., който е осъден ефективно за измама. Розалина, която има 4 години стаж в ОД МВР, не е действала користно, а е имала личен мотив, заяви районният прокурор Борислав Ковачки. Слуховете разказват, че тя е имала емоционална връзка със затворника и точно от любов е прекрачила закона и е действала безразсъдно. 

Днес стана ясно ,че срещу нея ще бъдат повдигнати четири обвинения - престъпление против правосъдието, документно престъпление, лично укривателство и изнасяне на служебна тайна.

Тя е изнасяла дори данни за близки и роднини на лица, които са представлявали интерес за криминалния контингент. При събирането на доказателства за престъпната й дейност са използвани специални разузнавателни средства, събрани са доказателства, разпитани са 13 свидетели, предстоят още разпити. Това стана ясно днес на пресконференция в благоевградската прокуратура, на която присъства и говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

Първоначално срещу разследващия полицай е образувано разследване за престъпление против правосъдието. По-късно е установено и документно престъпление, събрани са доказателства за престъпление по служба, което се състои в споделяне на служебна тайна на криминално проявено лице. Четвъртото престъпление е за лично укривателство.  

Според прокуратурата по безспорен начин е установена престъпната дейност на Розалина Кьосева. Ще бъде внесено искане за постоянна мярка „задържане под стража”. Разследващите разкриха, че Кьосева е изтеглила 25 000 лева кредит заради затворника, като провеждала процесуално-следствени действия като водещ дознател по досъдебно производство срещу него за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Кьосева е била разследващ полицай по това досъдебно производство, но не е изпълнила длъжностите, които й възлага законът - необходимите разпити и процесуално-следствени действия, събиране на други доказателства, не е извършвала очни ставки, които биха допринесли за разкриване на истината по досъдебното производство. Това нейно деяние е осъществявано в периода 22 ноември 2016 г. - 22 март 2018 г. По това досъдебно производство, което е за измама, извършена от това лице, на Кьосева е повдигнато обвинение за престъпление против правосъдието.

Тя е осуетила изпълнението и на европейска заповед за арест от Република Гърция спрямо Владимир Б., за което има и влязла в сила 6-годишна присъда. Това е престъпление - лично укривателство. Заради това, че е споделила тази служебна тайна на издирваното лице, има още едно обвинение и то е за престъпление по служба, уточни Румяна Арнаудова.

Четвъртото обвинение е документно - става въпрос за пет отделни искания до различни длъжностни лица в затворническата администрация, че по определено досъдебно производство Кьосева ще проведе разпит като свидетел с изтърпяващия наказанието си в Бобов дол Владимир Б.  

Открит е телефонът, който тя ползва, в неговата килия също е открит телефон, с тях двамата са осъществявали разговорите.

Бащата на Розалина - Георги Кьосев, е в отпуск, срещу него се извършва дисциплинарна проверка. Към момента няма данни за негова съпричастност към деянията на дъщеря му. 

Защо той не е взел мерки, за да спре дъщеря си да погази закона и дали изобщо е знаел той за нейните действия? Най-вероятно и част от колегите й са били наясно с поведението й, но никой не е реагирал. Големият губещ от връзката на Розалина и Владимир Б. е дознателката.      

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини