ЮЗДП е домакин на националното откриване на седмицата на гората

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Югозападното държавно предприятие е домакин на националното откриване на Седмицата на гората, която тази година се отбелязва за 95-ти път в дните от 1-7 април. Мотото е: „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората!”.

Официално началото на седмицата ще бъде дадено на 1 април, от 11.00 часа в Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров” - гр. Благоевград. В събитието ще участват официални лица, лесовъди и служители от горската система на страната, гости и представители на ведомства и институции. Традиционно ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2018 година. Символичното залесяване ще се извърши в естествена горска среда край с. Горно Хърсово, района на „ДГС Благоевград”.

В навечерието на седмицата, на 28 март – четвъртък, от 13.00 часа, в двора на Основно училище „Христо Ботев” в с. Крайници, „ДГС Дупница” ще открие училищен горски разсадник. Ще бъдат засадени първите фиданки от черен бор, бреза, дъб, западна туя, както и от храстовите видове - люляк, майски сняг, птиче грозде.

На 2 април, в землището на с. Куртово Конаре, община Стамболийски, ЮЗДП ще представи най-новото си териториално поделение - „Държавно ловно стопанство Кричим”. В края на миналата година с решение на правителството стопанство Кричим беше предоставено за безвъзмездно управление на предприятието.

На 3 април, в държавен горски разсадник с. Локорско, в района на „ДГС София”, ЮЗДП представя първата в България автоматизирана поточна линия за производство на контейнерни фиданки за горското стопанство. Модерното съоръжение с капацитет над 1 милион броя фиданки годишно и свързана инфраструктура са доставени с финансовата подкрепа на програма LIFE 2016 на ЕК по проект, изпълняван съвместно с Горска семеконтролна станция София.

На 4 април, в землището на тетевенското с. Голям извор, служители на Централно управление на ЮЗДП ще залесяват 3000 фиданки от цер върху 5 дка  площи, освободени след проведени санитарни сечи. Същия ден край софийското село Нови хан служители от „ДГС Елин Пелин”, съвместно с РДГ София и ученици ще залесяват върху горски територии след повреди от върхов корояд. Същия ден ЮЗДП е домакин на традиционното залесяване от служители на МЗХГ, ИАГ, партньорски организации, журналисти.

На 5 април, от 10.00 часа, пред сградата на „ДГС Благоевград” започва безвъзмездно предоставяне на 500 бр. семенищни фиданки за залесяване на граждани. Фиданките са от видовете червен дъб, липа, бреза, люляк и са произведени в горския разсадник на стопанството.

 

         Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини