От бранша искат тютюнджиите да се регистрират до 30 април

Снимка: Илинден прес, архив
Снимка: Илинден прес, архив

На заседанието на Консултативния съвет по тютюна днес в Министерството на земеделието, храните и горите е предложено да се удължи срокът за регистрация на тютюнопроизводителите до 30 април, а не до края на март, както е сега. Министър Румен Порожанов възложи на Института по аграрна икономика да изготви анализ на земеделския сектор, който касае тютюнопроизводителите, като в него се набележат мерки и конкретни действия. „Утвърди се и разпределението на средствата от Преходната национална помощ за тютюна по сортови групи. Консултативният съвет по тютюна прие отчета за реколта 2017 година за цялата страна, която е била 10 хил. тона. Наблюдава се спад около 33%. Около 60 хил. декара е била засятата площ в България. Също така се отбеляза, че тютюнът от реколта 2018 година е изкупен в цялата страна”, заяви кметът на община Сатовча – Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн в България.

Той уточни, че е коментиран въпросът с облагането с данък на сумите от субсидиите на тютюнопроизводителите. Министърът прие предложението на браншовите организации да се проведе допълнителна среща с ръководството на НАП, на която да се обсъдят действията относно този въпрос, каза още Мименов.

След 2020 година ще се търси друга форма за подпомагане, обвързана с тютюнопроизводството, но към момента няма яснота каква ще е тя.

„На заседанието остро се реагира и повдигна въпроса от браншовите организации за неплатения тютюн от фирмата „Михайлидис“ за тютюн от реколта 2016 година, който  и до момента е неизплатен на много места в страната. Възможни са протестни действия в Северна България, ако не се намери начин за плащане на дължимите суми. Министърът на земеделието, храните и горите заяви, че това е пазарна конюнктура и че и в други сектори и отрасли има такива случаи, но ще се реагира с всички законови форми. След съответните процедури ще бъдат изплатени средствата от Преходната национална помощ за тютюн или т.н. субсидии”, коментира д-р Арбен Мименов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини