Специалисти от БАН ще изследват скалния град край Мечкул

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

БАН ще изследва скалния град край симитлийското село Мечкул. Преди дни специалистите разгледали историческите и природните находки в региона.

Кметският наместник Христо Димитров и гостите разгледалли отблизо скалната композиция, която е кръстена на Кирил и Методий, тъй като ликовете на двамата братя сякаш са изваяни в скалния масив.

„Каменният феномен е само на 2 км от населеното място и на 15 км от главния път за Гърция", разказва кметът-екскурзовод. Двамата светци Кирил и Методий се виждат много ясно. Местните хора се гордеят, че край селото им е този природен феномен. Идват все повече туристи от страната и чужбина, за да ги зърнат.

Някога тук е имало древно римско светилище. Затова мястото продължава да е свято за местните хора. През 50-те години на миналия век с дружни усилия те вдигат в местността Амина параклис, който кръщават на свети Мина - покровител на семейството. Оттук са минавали кръстоносците, римските и тракийските пътища и турската поща. В близката река Яна са издълбани няколко корита от светъл гранит, те са досущ като вани, в които се къпели самодивите. По скалните корита няма нито един ръб, толкова добре са измайсторени. "Длъжни сме да превърнем това чудно и свято място в туристическа атракция. Затова сам финансирам издаването на някои рекламни материали, за да популяризираме тези наши забележителности", допълва управникът на Сенокос и Мечкул.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини