Реставрираха паметник-костница в Благоевград

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Паметник костница в памет на загиналите войници и офицери в Междусъюзническата война бе реставриран в Благоевград. Представянето ще бъде на 7 март от 11.00 часа на Стария гробищен парк, срещу входа на парк „Македония“. Ремонтирана е настилката и е обновена оградата около него. Криптата е обновена и в нея са положени костите на всички загинали в защита на Отечеството герои. Кръстът за храброст, който е красял паметника, също е напълно възстановен.

Благодарение на усилията на Община Благоевград, Областна администрация Благоевград, Регионален клуб „Традиция“-Благоевград, с подкрепата на Министерство на отбраната, успешно се възстанови един културен паметник, емблема за Благоевград. 

Идеята за изграждането на общ паметник-костница е да приюти останките на 580 загинали за Родината офицери и войници. Паметникът е изграден много бързо с дейното участие на широката общественост от града. В него намират място за последен покой няколко войници, загинали по време на освобождението на града от османско владичество – 5 октомври 1912 г.

Огромната част от загиналите се отнася към лятото на 1913 г., когато отстоявайки стратегически важния подстъп към столицата живота си дават 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници. Решени да отдадат живота си, но да не допуснат противника да продължи към София, тези герои са погребани в общи братски могили извън границите на тогавашната Горна Джумая.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини