Уникална църква, строена през 1844 г., се руши в село Тешово

Село Тешово, снимки: ИлинденПрес
Село Тешово, снимки: ИлинденПрес

Църквата „Свети Димитър”, която е национален паметник на културата, в хаджидимовското село Тешово се руши. Един от най-величествените възрожденски храмове в Неврокопска епархия представлява забележителен ансамбъл от трикорабен православен храм, кула-камбанария с часовников механизъм, параклис-костница и килийно училище. Изключително ценни са стенописите и иконите, създадени от Димитър Молеров от Банската иконописна школа, както и дърворезбата.

„Църквата е нашата гордост, построена е през 1844 г. Но е в окаяно положение. Покривът тече, влагата и мухълът съсипват стенописите и дърворезбите. От спешен ремонт се нуждае и кулата-камбанария с часовника, който обаче работи безотказно. Гредите, които държат камбаните, не са сменяни още от времето на строежа”, разкри кметът на Тешово Иван Крушовски.

Намерението на местното население и на Неврокопска митрополия е да съхранят за поколенията този паметник на културата и емблема на българщината в региона. Затова лично митрополитът Серафим се е заел с изготвянето на проект, с който да се кандидатства за европейски средства по новия програмен период. Необходими са стотици хиляди левове. „Тук идваха архитекти, за да огледат и да помогнат за проекта. Уверението е, че през месец април ще го внесем за одобрение. Ще е грях да позволим да се разруши тази уникална църква”, категоричен е кметският управник.       

Вътрешното пространство на църквата е разделено на три кораба от два реда колони с дъговидни арки, приличащи на римски дворцови арки, сводовете са украсени с различни мотиви. На западната, южната и северната стени се издига втори етаж (галерия) — женското отделение, замрежено от вътрешната страна с дървени решетки. Това е направено, за да се скрият жените от похотливите погледи на мъжете, обяснява кметът на Тешово.  
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини