Мраморен саркофаг с костите на деспот Слав излагат в музея в Мелник

Снимка: Община Сандански, архив
Снимка: Община Сандански, архив

Останките на деспот Алексий Слав, владетел на Мелник през 13-ти век, ще бъдат изложени в музея в най-малкия ни град. Те ще бъдат поставени в мраморен саркофаг. Това разкри директорът на Археологическия музей в Сандански – Антон Ковачев. Гробът на владетеля от династията на Асеневци бе открит през 2012 година в горната част на Мелник от професор Виолета Нешева.

Ще бъде преподредена по нов начин и останалата част от експозицията, за да има по-добра визия и по-голяма възможност на посетителите да се запознаят с миналото на Мелник, с археологията и етнографията в региона. „Експозицията не е пипана 30 години. Искаме да сме по-атрактивни за гостите, да провокираме повече туристи да посещават музея. Вече са поръчани и нови витрини. Ще поставим в града и информационни табели на български и английски език, средствата са осигурени от нашия бюджет”, каза още Антон Ковачев.  Двете камбани от местната църква „Свети Никола”, датирани от 13-ти век, пък са най-старите запазени до днес паметници от този род у нас. В момента те са в Националния исторически музей, но скоро трябва да бъдат върнати в Мелник и да допълнят експозицията.

Ремонт на музея бе извършен през 2015 година на стойност от почти 100 000 лева. Благодарение на тази институция туристите могат да придобият по-ясна представа за възрожденския начин на живот, за историята на региона, за фолклора и обичаите в един от най-предпочитаните за отдих и туризъм региони у нас. Място с неповторима старинна атмосфера, възрожденска архитектура и старинни къщи, което се очаква да привлече със своята богата експозиция още повече любители на българската история и бит. По проекта бе напълно ремонтирана покривната конструкция на сградата, дограмата, всички ВиК и ел. инсталации. Бяха ремонтирани и експозиционните помещения, фондохранилището и документалното хранилище.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини