Десетки миряни ще нощуват в храм в Мелник за изцеление

Снимка: Илинден прес, архив
Снимка: Илинден прес, архив

Стотици миряни ще присъстват на храмовия празник на църквата „Свети Антоний Велики” в най-малкия ни град Мелник. Десетки хора пък ще пренощуват в светата обител тази нощ, за да търсят изцеление на телесни и душевни болки. „Очакваме няколко семейства, които ще дойдат още днес. Осигурили сме климатици и електрически печки, за да не е студено в църквата. От няколко дни чистим района край храма, тъй като има доста сняг”, каза отец Николай, който служи в „Свети Антоний Велики”.

Ще има и топли одеяла и черги, за да не измръзнат богомолците. „Няма да върнем нито един мирянин, защото тук ги води вярата в светеца – идват от различни краища на България. Всички си тръгват от светата обител с още по-голяма вяра, свети Антоний помага на тези, които вярват искрено”, твърди свещеникът.

„За нас това е един от най-големите празници, свети Антоний бди над нас. Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове”, казват мелничани. Колона в средата на храма е опасана с тежки железни вериги и окови. Прангата през годините се е впивала в крака на стотици психично болни, на буйстващи хора. Неврокопският митрополит Серафим ще води тържествената света литургия утре.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини