Ангел Джамбазки: Кражбата на романа "Железният светилник" ще изиграе лоша шега на Македония

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

"Държавата трябва да заеме активна позиция по въпроса с кражбата на романа "Железния светилник" на Димитър Талев от Македония. И не само с протестни ноти и обаждания, а твърда позиция, защото това е поредното доказателство, че съседите крадат от нашата история, от нашата литература и показват, че не искат да се впишат в едни бъдещи добросъседски братски отношения между два съседни народа". Така пиринският депутат Атанас Стоянов кометнтира скандала около пиратското издание на тетралогията на Талев в Македония.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също изрази своето възмущение от кражбата и призна, че това ще изиграе лоша шега на западната ни съседка.

"Моите сътрудници изготвиха остро възражение до всички посланици на всички европейски държави с копие до институциите в Македония. Ще поставя този въпрос на Съвета за сътрудничество на Европейския парламент и Република Македония, на който аз съм заместник-председател и този въпрос ще бъде поставен в следващия доклад за напредъка на Македония", увери Джамбазки.

Той подчерта, че прави проучване на правните възможности, за да се заведе дело за нарушени авторски права и вероятно делото ще бъде заведено в белгийски съд, за да има по-голяма тежест.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини