Кметът на Банско дари книги за изгорялата библиотека в Скребатно

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Община Банско организира инициатива за възстановяване на библиотечния фонд в изгорялото читалище село Скребатно. Мотото ѝ е „Дари слово за Скребатно“. Първи дари книги от личната си библиотека кметът Георги Икономов. Не е задължително творбите да са нови, важно е да са в запазен вид.

Банско – многовековно средище на култура, дом на видни имена от българската история, пази и до днес традициите и корените си живи. Именно заради това се отправя призив към всички жители на общината да разгърнат сърцата си и да дарят книга/ книги, с които да възстановят изгубеното в пепелта. Приема се всякаква литература – българска класика, детска литература, специализирана литература, речници, чуждестранна литература.

Всеки дарител може да предаде събраните книги на портала на община Банско в стая "Връзки с обществеността", а институцията поема задължението за извозването им до Скребатно. Там книгите ще бъдат съхранявани в музея до построяването на нова читалищна сграда. Средства е трудно всеки да отдели, но пък всеки има поне една книжка у дома, която може да дари, призовават от община Банско.

Голям пожар се разрази на 9 януари в гърменското село Скребатно, който унищожи кметството, читалището и библиотеката, помещаващи се в една сграда. Огънят изпепели над 3070 книги, събирани с години в библиотеката, а самото читалище през февруари трябваше да чества своята 100-годишнина.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини