Близо 6000 кукери правят шоу в Симитли тази събота

Снимка: Община Симитли, архив
Снимка: Община Симитли, архив

Познати кукери с разкошни костюми, интересни персонажи и актуални сюжети, готвени с голям мерак и пазени в голяма тайна за изненада на фестивала, съвсем непознати пазители на кукерската традиция и Сурва от различни краища на страната ще се съберат в Симитли тази събота. Между 5000 и 6000 ще са участниците в 16-ия фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – древната земя на кукерите”.

Стадионът в Симитли сще се напълни с кукери. 30 групи ще направят пъстро дефиле пред погледите на хиляди зрители. Кукерското шоу започва на 12 януари от 10:00 часа на стадион  „Септември” в град Симитли.

Отдалеч добре са дошли на древната земя на кукерите отново и кукерите „Джамал“ от село Габра, община Елин Пелин, кукерската група при НЧ „Васил Левски – 1931”, с. Победа, област Ямбол и Маскарадната група „Кукери” при НЧ „Светлина-1929” в село Калчево, Ямболско.

Ще дойдат и приятелите на симитличани от Сурвакарската група от град Земен, „Турийските кукери” от село Турия, Сурвакарската група към читалище “Зора – 1948” в кюстендилското село Ябълково, от този край традиционно идват за фестивала и „Джамалари”- групата към Читалище „Пробуда – 1928” в село Жабокрът, както и Кукерския състав към НЧ „Георги Бенковски 1928” от село Осетеново, община Павел баня.

От чужбина пристигат кукерска група Велес и сънародниците им македонски кукери от Делчево.

Участие са потвърдили и Сурвакарската група от квартал „Струмско” в Благоевград, за първи път от Благоевград пристига и групата на Плаж махала от областния център на Пиринско. Тук ще бъдат и кукерите от разложкото село Бачево, две петрички групи Станчинарската група Петрич-Център и “Златна фея”.

И пернишките кукери ще допълнят пъстротата в палитрата на нашия фестивал. Ще дойдат Сурвакарската група при Читалище „ИСКРА – 1952” в село Гигинци, община Брезник и кукерската рупа от село Габров дол.

За първи път на фестивала ще е Кукерска група „Дервиши” от пазарджишкото село Варвара. От този край ще пристигне и Дервишка  група към Народно читалище “Георги Бенковски 1900”-село Церово. От Централна България за път се стягат към Симитли Кукерската група от карловското село Домлян, за първи път идва и Кукерска група от село Сирищник, община Ковачевци, Пернишко. И от Шумен пристигат кукери в Симитли. Местните кукери ще бъдат представени от селата Крупник, Полето, Полена, Черниче, Брежани, а от града са три кукерски групи.

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за шестнадесета година, с изключителното одобрение  на Министерството на културата и под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини