Хващаш кръста в Благоевград – 100 лв. награда от църквата

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

По традиция на Богоявление в Благоевград кръстът ще бъде хвърлен в река Благоевградска Бистрица за здрава и успешна година на този, който го извади от водите, както и на всички жители на града. Сто лева ще получи от църквата късметлията, който улови Богоявленския кръст в ритуала тази неделя. Християнският символ ще бъде върнат в храма „Въведение Богородично” от този, който го хване. От няколко години бе прекратена практиката дни наред да се обикаля с кръста и да се събират пари от жители и гости на града.

„През цялото време ще има полицейска охрана. От храма ще дадем 100 лева на късметлията, който хване кръста. Щом го извади от реката, той трябва да го върне в църквата. По пътя обаче всеки ще има възможност да целуне разпятието и, ако прецени, да даде пари на този, който го е уловил. На 40-ия ден от Богоявление, на 14 февруари, свещеници ще отслужат водосвет в дома на човека, който е хванал кръста”, уточни Аделина Стефанова, уредник в благоевградския храм.

Крути мерки ще се предприемат и срещу опитите за насилие в битката за кръста във водите на река Бистрица. Засилено полицейско присъствие ще има в района, където ще се проведе ритуалът по хвърлянето на християнския символ. Униформените ще направят извънреден инструктаж на десетките участници, за да не се стигне до ексцесии и нарушаване на обществения ред.

Празничният ден ще започне от 7.30 часа в храм „Въведение Богородично“, където ще бъде отслужен велик богоявленски водосвет, по време на който ще бъде осветен кръстът. Ритуалът по неговото хвърляне във водата ще започне от 10.30 часа на моста до паметника на Ильо Войвода. Записванията за участие в ритуала ще продължат до 10.00 часа в празничния ден. Всеки желаещ да се включи задължително трябва да е кръстен.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини