Владимир Елезов: ОбС трябва да подкрепя бизнеса, а не да му пречи!

Снимка: Илинден прес, архив
Снимка: Илинден прес, архив

Във връзка с една от най-дебатираните теми в последните дни като общински съветник, който три мандата е бил в принципна позиция, бих искал да изразя мнението си по един изключително важен въпрос, касаещ молбата на благоевградчанина Иван Давидков за ликвидиране на съсобственост с общината под обект „Гъбата” в парк „Бачиново” и случилото се в ОбС на последната сесия.

Изразявам позиция, тъй като съм изумен от начина, по който бе интрепретиран казусът, от опита за груба манипулация на жителите на Благоевград чрез внушения и откровени лъжи, направени от някои от колегите общински съветници преди, по време и след сесията на ОбС. Аз гласувах убедено „За” продажба на общинския дял под ресторант „Гъбата” поради няколко основни причини.

 

1. Това е законова процедура, на която нито администрация, нито общински съвет може да попречи на съсобственика да я поиска, а именно – прекратяване на съсобственост. Законът е категоричен в това отношение.

2. Теренът е там, където вече е реализирано строителството, т. е. обект на продажба не е нито квадратен метър повече от определеното място. И най-важното – там никога не може да се застроява. В случая с продажбата става въпрос за сделка отпреди 25 години. Припомням, че с решение на общински съвет от 2015 година е приет ПУП, който категорично забранява всякакво строителство.

Всички твърдения за допълнително застрояване са абсолютна лъжа и манипулация, с цел да се заблуждават хората. Коментира се и цената на парцела. Реално тази земя, общинският парцел, не струва нищо, тъй като вече е застроена и е платено отстъпено право на строеж.   

Оттук нататък ТАМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СТРОИ НИЩО ДРУГО, а единственият човек с право на претенции към общинската част може да е съсобственикът! Това трябва да е ясно на хората! Всички тези действия и коментари, които се чуха в залата на ОбС, намирам за недопустими и злоумишлени спрямо жителите на Благоевград. На последната сесия се чуха и обвинения от някои колеги срещу Кадастъра и Агенцията по вписванията, които са изготвили едва ли не неистински документи. И това е пълен абсурд.

Видно е, че някои имат интереси, които искат да реализират на гърба на друг, в случая на гърба на съсобственика Иван Давидков, криейки се зад лъжливи внушения и манипулации, злоупотребявайки с незнанието на гражданите на детайлите по тази сделка.

3. Общинският съвет може да реши – разрешава или не продажбата на съсобствеността. Това са правомощията му. Всеки от колегите има своята аргументация да го направи и да гласува така, както му диктуват собствените му убеждения. Но общинските съветници нямат право по никакъв начин да очернят човека, в случая Иван Давидков, поискал нещо, което има право по закон, да го квалифицират като измамник, които иска да си купи земята и да си затроява парка.

Общинските съветници нямат право да му вменяват намерения и да му отправят обидни и манипулативни внушения към обществото. Аз не приемам  категорично такива квалификации и коментари. Всичко това е изключително лош сигнал към бизнеса, към инвеститорите и предприемачите, работещи на територията на областния център.

Винаги съм твърдял, че развитието на икономиката трябва да бъде основен приоритет в развитието на община Благоевград. Вместо ОбС да подобрява инвестиционния климат, той бива отравян с подобно отношение. Изумен съм, че съветници от мнозинството и от опозицията, които уж са с десни убеждения, гласуваха против предложението. Това говори за лично отношение и събужда подозрения за нечисти намерения.

Ние, съветниците от ОбС, можем да гласуваме с „Против”, но не и с подобни опити за манипулация, да обиждаме човека, който има законово право да поиска такова нещо от нас. Приемам го като обида не само  към гражданина Давидков, но и към всички нас, общинските съветници, чиято функция е да работим за жителите на Благоевград и нямаме право да унизяваме с решенията, коментарите и действията си когото и да било, в случая вносителя на молбата.

Във връзка с новия закон за конфликт на интереси, преди повече от година пуснах официално искане до кмета на Благоевград - всички съветници с бизнес, които са направили подобни сделки във времето, да се разгледат и да се видят коя от сделките доколко е законно и не е в ущърб на общината.

Интересно е да се види дали някои от съветниците са придобили общински терени преди години, дали са построени сгради и застроени прилежащи към тях терени.

Имаше сесия, на която граждани се жалваха от съветници за незаконно придобити чужди имоти, за които жалби има и в момента, преписки в Икономическа полиция. Заприличва на „Крадеца вика „Дръжте крадеца”. Винаги съм смятал, че когато изразяваш позиция, трябва да си убеден в собствената си правота и чиста съвест. Другото са fake news, откровено лицемерие, черен пиар и опити за добиване на популярност на неий чужд гръб.

С уважение: Владимир Елезов, общински съветник от Коалиция „ЕКИП”  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини