Календар събира силата на духа и красотата на жените от Разложко

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Днес от 17,30 ч в читалище „Читалище 15 IX 1903“ в Разлог ще бъде представен календарът „Корените на Разлог“ с автентични народни носии от Разложкия край” от Исторически музей – град Разлог, реализиран от „Българските корени“ и със съдействието на Община Разлог.

„Корените на Разлог“ е календар, запечатал красотата на това кътче земя на Мехомия - в автентичните носии на жените от този край, в усмивките на младите момичета и красивата природа.

„Това, което се надяваме да сме успели да Ви предадем с този календар е и духа на жените от Разлог - силни и непоколебими“, казва Петър Петров, ръководител и фотограф на „Българските корени“.

На 15 септември се навършиха 115 години от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. Желанието на екипа на проекта е било да почетат тази дата по един по-нетрадиционен начин, като почетат духа на жената от този край, сътворила с ръцете си красотата на носиите от този край, но и носител на нечовешка сила на духа. Календарът се посвещава на всички жени от Разлог и региона, от който е родом и баба Магдалина Юрукова. По време на разгрома на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание през 1903 г. турците убиват и обезглавяват 28 въстаници, а главите им разхвърлят. Сред тях са близки и на Баба Магдалина. Крехката на вид, дребна жена от Разлог намира и слага в престилката си четири глави – на двама от синовете си и на двама от братята си. След това разпознава телата и полага до тях главите, за да могат да бъдат погребани по християнски. При това без да пророни и сълза … По време на Балканската война губи още двама от синовете си.

Тази година Разлог почете и още една кръгла годишнина 140 години от Кресненско-Разложкото въстание. При потушаване на въстанието, турските войници палят селото из основи, като само 11 къщи остават незасегнати. Загиват 600 души, но тяхната памет остава жива. Кресненско-Разложкото въстание показва на Европа непримиримостта на българската нация срещу несправедливото й разпокъсване. Въстанието е стремеж за освобождение и обединение като наследство и традиция, то е акт, в който македонските българи застават срещу турската власт, с цел присъединяване към Княжество България.

Календарът се посвещава на силата на духа на жената от Разлог – крехка и нежна на вид, но силна духом. Днес в Разлог живеят наследниците на Баба Магдалина, една от тях е момиче от календара „Корените на Разлог“ – Димитрина Вигенина. Календарът се посвещава и на всички онези жени, запазили и съхранили традициите в този край до ден днешен, които могат да се видят на хорото на Старчевата или на Бабин ден с малките бабинчета, както и на всеки друг празник в града.

Исторически музей - Разлог​ се помещава на площад  „15 септември 1903 г.”, в близост до центъра на града. Сградата е част от поредица възрожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата. Къщата е модел Разложко–Чепинска,  „братов” тип от края на ХIХ век. В момента тук се съхраняват над 5 000 експоната от различ­ни епохи. Сред безценното богатство на музейния фонд се открояват колекциите от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на разложките майстори занаятчии. В музейните експозиции са представени археологически находки от различни епохи.

 „Българските корени“ е проект на четирима фотографа и графични дизайнери, които вече трета година издават календари под това име, с автентични народни носии от музеите в България. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини