Благоевград насърчава социалното предприемачество с нова Наредба

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Община Благоевград подготвя Наредба за насърчаване и подпомагане на социалното предприемачество. Това каза заместник-кметът Христина Шопова на форума „Съвременни предизвикателства пред регионалното развитие на социалната икономика“. Той бе открит от заместник-министъра на труда и социалната политика - д-р Султанка Петрова, и председателя на Националния съюз на трудово-производителните кооперации - Стилиян  Баласопулов.

Петрова представи градивните промени в законодателството в посока подкрепа на социална и солидарна икономика“. „България се нарежда на едно от първите места в ЕС иновативността, която предлага Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика. Благоевградски регион е един от примерите, които трябва да разпространяваме в България. Има изключително много социални предприятия, които работят. Това е благодарение на активността и на хората с големи сърца“, каза зам.-министърът.

Зам.-кметът Христина Шопова представи ролята на общината, която подкрепя социалното предприемачество. „Община Благоевград работи в унисон с политиката на МТСП. Тук е мястото да благодаря и на Бюрото по труда, защото посредством програмите се осигурява трудова заетост на хора в неравностойно положение. Те се назначават, както към общината, така и към различни общински институции. След като свършат програмите, търсим варианти тяхната трудова ангажираност да продължи. Истината е, че голяма част от тези хора имат качества и са абсолютно конкурентоспособни“, каза Христина Шопова. 

Дискусионният форум се организира съвместно с Национален съюз на трудово-производителните кооперации и Министерство на труда и социалната политика. Форумът е средство за стимулиране на социалните предприятия и кооперации, които предоставят локално своите продукти и услуги.

Регионалният форум цели да се превърне в традиционна проява, която да се развива постепенно, обхващайки всички региони в България. Реализацията на първите две издания са заложени в Плана за действие по социалната икономика на Министерски съвет 2018-2019 година.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини