Специалист-хематолог прегледа пациенти от Петрич и Сандански

Д-р Вера Стоева, снимка: Пресцентър
Д-р Вера Стоева, снимка: Пресцентър

Жители на Петрич и Сандански получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетски център, а при близо 20% от тях тази среща се оказа решаваща. Това е изводът от кампанията „Попитайте хематолога“, която посети Петрич на 16 ноември. 

Бяха организирани еднодневни прегледи, извършени от д-р Вера Стоева от НСБАЛХЗ - София. Пациентите бяха записани предварително от личните си лекари – целта бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози, или със съмнения за хематологични заболявания. Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.

„Имаше няколко случая на заболявания, които налагат специализирана диагностика и лечение и тези хора получиха информация как трябва да протече то. Имаше и пациенти, при които не се установиха сериозни проблеми“, обясни д-р Стоева. Тя добави, че благодари на личните лекари от Петрич и Сандански за точната им преценка – подборът на пациентите е бил изключително точен, което показва, че общопрактикуващите лекари не изключват и хематологичните заболявания при поставянето на диагнозата.

60-годишен пациент със злокачествено заболяване, спасен от д-р Стоева, дойде да й благодари специално по време на кампанията. „Разбрах, че тя ще бъде тук и дойдох да я видя. Тя ми спаси живота -  лекарите в Петрич ми казаха, че до 1 месец ще съм си отишъл. Като ми гледаха изследванията, не ми даваха надежда. Мина близо година оттогава, аз се чувствам добре, изследванията ми също са в норма, работя, включително и в стопанството си“, обясни той.

Кампанията се организира от Институт за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: ВМА, УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“.  Организаторите отправят своите благодарности за съдействието към Община Петрич и Специализираната болница за рехабилитация в града.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини