Миряни от община Симитли почетоха по-рано Архангеловден в Брестово

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Празнична литургия в аванс за празника на свети Архангел Михаил бе отслужена в едноименната църква в симитлийското село Брестово днес. Точно по обяд бе направен водосвет и раздаден курбан за здраве. Осигурен бе безплатен превоз за миряните от община Симитли и десетки се събраха в селището, което е на 20 километра от общинския център.

Някогашният манастир “Свети Архангел Михаил” в село Брестово е построен през 1149 година по уникална технология. Древните майстори споявали камъните с хоросан, напоен с мляко. Предполага се, че слагали още захар и яйца. Светата обител се намира в долината на Стара река, в махала Поповска, под пътя за село Сухострел. Манастирът е опожаряван три пъти. Днес от него е останала само църквата.

В днешния празничен ден християни от община Симитли и потомци на старите брестовци  запалиха свещ и се помолиха за здраве и благополучие в храма, който през 2007 г. бе реставриран със средства на община Симитли. Целта на местната власт е да вдигне манастира в някогашния му вид, за да го превърне в световна туристическа дестинация.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини