В аванс миряни от Крупник почетоха Иван Рилски

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

Много миряни от Крупник и цялата община Симитли се събраха вчера край параклиса „Св. Иван Рилски” в местността Градище. На една от най-високите точки в района в аванс беше отбелязан църковният празник. Отец Величко и отец Бисер отслужиха водосвета и поръсиха със светена вода всички, дошли да почетат празника. Поръсиха и благословиха курбана, дарен от Иван Стойнев и Йордан Йорданов.

Учениците СУ „Св. св. Кирил и Методий” по традиция изкачиха хълма заедно със своите учители.

Днес църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, който още приживе наричали земен ангел и небесен жител. По традиция местните в Крупник дават жертвени животни за курбан за празника и се събират край параклиса в местността Градище край селото, където свети голям кръст.

Параклисът, наречен на свети Иван Рилски Чудотворец, е граден преди повече от 20 години изцяло с дарения от местните в Крупник и Полена. В местността Градище личат останките от крепостните зидове и от кулата на крепостта. Историята също разказва, че в параклиса е имало пожар, при който всичко е изгоряло, с изключение на иконите, на които хората идват да се помолят за здраве.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини