Италианци се захласнаха по брежанските кестени

Снимки: Сдружение
Снимки: Сдружение "Хора и традиции"

Брежанските кестени и останалите български храни впечатлиха ценителите на биопродуктите на световното изложение „Slow Foodв италианския град Торино. Посетителите бяха очаровани от вкуса и на куртовоконарските домати и чушки, на смилянския боб, еленското филе, зеленото и козе сирене, нафпавока и още родни храни.

Продуктите с брежански кестени: варени кестени в мед от билки, пастет от кестени, сладко от диви къпини, малини и боровинки, приготвени в малки количество, се харесаха от италианците, които са издигнали в култ домашно приготвената и био храна. Дегустациите преминаваха атрактивно, защото се презентираха на италиански език от 14-г. брежанец с италиански корени - Марчело Канестрели.

Сдружение „Хора и традиции“ участва за втори път в световното изложение, но за първи път – като участник в изложението, благодарение на подкрепата на Югозападно държавно предприятие-Благоевград, с които през последните години се създават семенни бази и се залесяват нови гори със сорт брежанските кестени в община Симитли и района на село Брежани.

Цветните български носии, в които се облякоха представителките на сдружението и Югозападно предприятие, изработени по проект от Програмата за трансгранично сътрудничество, привлякоха вниманието на фотографи и гости.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини