След хорото на Минка Капитанова: ГЕРБ свали доверие от кмета на Гърмен

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Политическата война между ГЕРБ и ДПС в община Гърмен се разгаря и по всичко личи, че скоро няма да утихне. В основата на раздора се оказа отново кметът Минка Капитанова, която бе избрана на балотажа през 2015 година с гласовете и подкрепата на ГЕРБ. Тогава тя спечели изборите като независима срещу кандидата на ДПС.

Днес обаче ситуацията вече е друга - Минка Капитанова се върна в партийното лоно на ДПС, което разгневи хората, които довчера са я подкрепяли. 

Днес общинското ръководство на ГЕРБ изпрати официална декларация, с която снема доверието си от Минка Капитанова и оттегля от поста заместник-кмет Ваня Цветкова, която е член на партията на Бойко Борисов.

Поведението на Капитанова разгневи и евродепутата Асим Адемов, който е от община Гърмен и е част от общинското ръководство на ГЕРБ.

"Няма да й позволим да се превърне в поредният феодал, въпреки неистовото й желание. Спечели изборите като излъга хората, че ще се бори срещу отвратителните практики на ДПС, а впоследствие взе да ги прилага в по-лош вариант. Правителството на България отпусна 600 хил.лв, за да си стегне поне малко затъващата община, а тя официално заяви, че ДПС са й дали тези пари! И наказа кметовете на селата, които са от ГЕРБ, като не им отпусна никакви средства. Ние от ГЕРБ Гърмен изпратихме в историята един виден феодал, идва ред и на следващия кандидат-феодал", написа в профила си във фейсбук Асим Адемов.

Всъщност връщането на Минка Капитанова в редиците на ДПС е изненада, може би, само за ГЕРБ. Миналата година, по време на предизборната кампания за парламентарния вот тя игра хоро редом до лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Това се случи по време на предизборната среща на партията в гърменското село Дебрен. Капитанова пристигна с Централния предизборен щаб на ДПС и с всички кандидат-депутати за Благоевградска област. Още щом стъпиха на площада в Дебрен, всички извиха голямо хоро на площада.

„Мили хора, отново предстоят избори, предстои важно решение, което ще бъде съдбовно и от голямо значение за всички нас. Аз, като кмет на община Гърмен, отново съм помолена и приех да подкрепя ДПС. Имаме ново ръководство, нови лица, идеи, които трябва да се осъществят в 44 Народно събрание“, призова Капитанова.

„Уважаеми хора, мисля, че разумът ще наддеелле и ДПС ще победи. Нека всички заедно да се сплотим и обединим, за благото на всичики нас“, допълни от сцената Минка Капитанова.

Появата й на предизборния митинг на ДПС в Дебрен тогава изненада мнозина от местните жители, които припомниха, че на последните кметски избори Минка Капитанова, издигната от местна коалиция, победи кандидата на ДПС за кмет на общината Ахмед Башев.

Заради решението й да се еманципира от ДПС, тя бе на косъм от изключване от партията, но до тази мярка така и не се стигна. Въпреки че спечели балотажа срещу Башев с подкрепата на други партии, включително и на ГЕРБ, а не на Движението за права и свободи, самата Капитанова винаги е казвала, че остава свързана с ДПС и никога няма да стане член на друга политическа структура.

Ето и пълният текст на декларацията, която ГЕРБ-Гърмен изпрати до медиите:

На заседание на общинското ръководство на ГЕРБ в Гърмен, което се проведе на 14 септември в присъствието на Цветан Цветанов, бе обсъдена сложната политическа обстановка в общината, породена от действията на кмета Минка Капитанова и връщането й в редиците на ДПС. 

Тази политическа маневра напрактика подмени вота на хората и унищожи надеждите им, че общината се е избавила от лошите управленски политики и некомпетентното управление, властвало в продължение на 25 години. 

Изразена бе тревога от случващото се в настоящия момент. Остро бе осъдено поведението на кмета, която си позволи да използва получените от МС допълнителни средства за политически цели, като лиши от финансиране населените места с кметове от ГЕРБ. 

Политическите уволнения и репресивни мерки спрямо наши съветници, членове и симпатизанти от страна на кмета и общинските съветници от ДПС бяха определени като действия от минали времена и епохи, които не кореспондират с демократичните идеи на ЕС, част от който е и община Гърмен.

Общинското ръководство на ГЕРБ реши да оттегли от поста заместник кмет Величка Цветкова, която е член на ГЕРБ. 
Призоваваме нашите членове и сипматизанти, които са част от общинската администрация, да имат предвид факта, че ГЕРБ със своя декларация оттегли политическата си подкрепа към кмета, след като премина към ДПС и подмени вота на нашите избиратели, които единодушно я подкрепиха на балотажа през 2015 година и благодарение на които тя е кмет.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини