Нежният стожер на фолклора в Коларово чества 80-г. юбилей

Снимка: Димитър Тренчев
Снимка: Димитър Тренчев

80-годишен юбилей отпразнува популярната пазителка на народните традиции от петричкото село Коларово - Мария Вангелова Митова, съобщи историкът и публицист Димитър Тренчев.  Той нарече достолепната юбилярка „един от фолклорните стожери на село Коларово и пример как се пази и как се популяризира местното, а и общобългарското ни фолклорно наследство“.

Мария Митова е сред първите солисти и танцьори на популярните през 70-те и 80-те години на миналия век Женска певческа група „Коларките“ и смесения Ансамбъл „Подгорие“, чиито сценични изяви са спечелили целия набор от награди и медали от всички тогавашни фолклорни събори от местен, регионален и национален мащаб.

Неуморната баба Мария и досега участва в живата фолклорна визитка на село Коларово – в карнавала Сурва, а от 12 години се превъплъщава и в образа на баба Марта.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини