Горски шеф: Такава масова сеч на декоративни дървета Белица не помни

Снимки: ИлинденПрес
Снимки: ИлинденПрес

Масовата сеч на вековни ели и смърчове в централната градинка в Белица възмути жителите на планинското градче. Според тях такова безмилостно унищожаване на декоративна растителност общината не помни никога.

Директорът на горското стопанство в Белица Иван Богданов също изрази своето възмущение от действията на общинското ръководство.

"От повалените дървета видях, че те не са с увредена коренова система, нито пък някъде има гнилостни процеси. Притеснителен е интензитетът на изсичане. Дори и да е имало опасни дървета, можеше да се сече по-внимателно, да се направи прореждане, а не така масово да се унищожат ели и смърчове, които са на по 120-130- години", заяви горският директор.

Той изрази недоумение защо общинското ръководство не е сформирало комисия, която да направи консултация с лесовъди и специалисти, преди да предприеме масовата сеч в градската градина.

"31 години работя в системата на горите. Всеки ден през този дълъг период, отивайки на работа, минавам през тази градинка и наблюдавам дърветата. Ако те бяха опасни, щях да забележа. Разбира се, че най-важен е животът на хората и по този въпрос няма две мнения. Но изсичането трябваше да се прави внимателно, след задълбочен анализ и експертно мнение. През 80-те години на миналия век нашата община се славеше като най-озеленената. А сега доживяхме с лека ръка да се секат вековни дървесни видове", не скри огорчението си горският директор.

Той опроверга думите на кмета Радослав Ревански, който определи възмущението на хората от масовата сеч като политическа акция, дирижирана от ГЕРБ.

"В едно унищожаване на докаративна растителност не може да има политика. Дърветата не са нито на ГЕРБ, нито на ДПС, нито на БСП. Те са на всички жители на нашия град", увери Богданов и допълни, че той самият се чувства неудобно, когато хората го спират на улицата, за да го питат защо е съсипана най-красивата градина на Белица.

"Кметът обясни, че е отрязал елите и смърчовете, след жалба на хора, които се оплакват, че дърветата им пазят сянка на прозорците и не може слънчевите лъчи да влязат в домовете има. Това е несериозно. Пред моята къща също има дърво, което пази сянка. Това означава ли, че трябва да го отрежа. Ами ако всеки реши да отреже дърветата по тротоарите, какво ще остане от посадените дървесни видове от предишни поколения", попита директорът на горското стопанство.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Гошо
    Излизайте всички беличани, ке е че траем такова нещо, ми той утре може да му пречи и друго ке е че унищожава наред
  2. Белица
    Тоя е за пребиване,господ да го накаже
  3. морски шеввввввв
    кой си ти бе, гоорски шеффф? ако си ВАНЕ.. стойчев или ГЪДЖОВ ??? Колко трупе изсече ГОРСКИЯ ГЪДЖА за да напреее кабинето на прекрасната зъбарка лилето самарджиова????????? или стойчевио футболен дофффтор че управи белица? Махнете се некадарницииии!!! БРАВО на РЕВАНСКИ !!!
  4. Беличанин
    Адмирации за Директора!!Много точно казано! Шок и ужас в Белица!Не помним такова нещо!
  5. морска сиренаааааааааа
    ГЪДЖААА (иван богданов-подлога на енчев) защо не прати ване стойчев да снима изсъхналите дънери беее ...ПРОСТАЗИИИИ!!!!
  6. Аз
    Доста хора трябва да бъдат посечени в Белица, а не дърветата! Спите!
  7. OTKAZAL SE OT GERB
    Q popitaite istinski eksperti ... ne DURDORKOVCI DETO EDNO SMISLENO IZRECHENIE NE MOJE DA KAJE , BEZ DA MU E NAPISANO
  8. Юси
    Несъм съгласна, че като отреже вековни ели ще изгре слънце в нечий дом. А какво ще правиш Ради, като слънцето напече през лятото и хората почнат да се оплакват, че много им е топло и няма сянка, пак ли ще посадиш дърветата?
  9. Мария
    Срам за Белица оставихте един помак бабеченин да дерибейства къде ви е гордостта и достойнството Бела Ица че ве прокълне
  10. Цане
    Ееее аман тия селяни завзеха общината заедно с цигането в Белица вече нема живот
  11. Белица
    Какво се учудвате бе хора, та от къде е тоя селяндур Радко, той е свикнал със сечта в Бабек, сега почна Белица да сече. Селяндур ни управлява и още по - голямо село ще станем.
  12. Възмотен
    Напразно надежди заложихме на това кметче, освен простотии до сега, едно голямо НИЩО. Как е възможно вековни ели да се секат, само защото слънцето не гряло в еди коя си къща, абе момченце ами преди да ги режеш, не помислили, че тези ели не са от вчера и до сега нито един кмет не ги е отсякъл, а ти се намери най - ербап, Ужас, потресаващо не може това да продължава
  13. Мина67
    унищожи се едно прекрасно кътче и каквото и да направи няма да е същото
  14. Гаджата
    Takiva bokluci kato gadjata i stoicheviq trebva dase iselat ot belica , te samo prechat za razvitieto na hubavoto gradche
  15. Д
    Всички вие освен да плювате и упреквате, какво направихте?? В кой Век живеете, тесногеъди расисти, живота се променя, както и всичко останало, така и Белица ще бъде променена и до колкото се може обновена, отворете душичките и приемете промяната!!! Света не се върти само около вас!
  16. Радко
    Къде са зелените сега?
  17. нннннннннннннннннннннн
    чорчо да ти исаане ръката като ногата първо си погледни кондукторката на рашковия после пиши за другите хора
  18. Ина
    Защо ,зеете за две дръвчета аидуците какво правят кои на 30 г.има джипове кои всека седмица ходи на екскурзиия до Гърция на кои децата учат в чужбина кои карат мерцедеси до преди време някои хора не можеха да си обършат саполите а сега секат крадат тежко на бедния народ год.Ревански моля Ви ако не вземете мерки за тия вие ги знаете кои са Моля аз се заемам да доведа гос. Борисов да види как се краде в гр.Белица.Това е мафия за пари така е и така ще бъде.Срамота Отгоре има Бог.Дано вие направите нещо.
  19. 111
    И като имаше дървета,какво?За какво се използваше тая градинка?За нищо. Да сте видели седнал човек там?Не сте. Боклучарник с големи дървета.Да те е страх да минеш нощно време.По-добре е да се използва мястото за нещо полезно,като детски кът например.Браво на кмета,че е решил да облагороди това диво място на центъра на града.А що се отнася до лаенето на Богдановия и Стойчевия,че милеят много за дърветата,ако беше така,нямаше да секат гората безмилостно.По-леко, господа.Знаем ви!
  20. Тасин
    Год. Борисов се бори с мафията тука е тя трябва да се спрат иначе Белица ще тъне от тия крадци защото на 30 год немат 1ден трудов стаж а са хора с милиони пари а бедния народ да трае това са 5\'6 човека и гората е техна отворете очите год.кмете мисля че вие можете .
  21. Беличанин
    При толкова много проблеми в Белица това ли беше най-големият, та унищожихте най-красивото място в Белица г-н Ревански ?Вие осакатихте центъра на града ни.Жална картина!!!
  22. щщщ
    ей глупак защо не пишеш за 200 000-те лв. които скрихте с майкати и за цеховете в които ходиш и изценираш че все едно са ти приятели и братовчеди а всъщност всичо е твое
  23. Зоя Разсолкова
    Ако Иван Стойчев искрено милееше за дърветата, щеше да реагира още при отрязването на първото дърво - живее през две къщи на същата улица. Защо изчака да отрежат всички ели? За да стане политическа закачка. Отдавна трябваше да се махнат тези дървета. Живущите в съседните къщи години наред подават жалби. Зная историята на градинката от нейното създаване и преди това, защото е на мястото на старата ни къща и двор. В началото тя имаше друго устройство - имаше по- добре решено пространство и по- добро озеленяване - много рози , плачущи върби, декоративни дъвовидни храсти, цъфтящи в розово нискостеблени дървета, две липи. Беше пълна с жизнерадост и слънце. Тук играеха децата от целия квартал - тогава бяхме много. И места за сядане имаше. Всичко се създаде с участието на хората от квартала. По-късно засадиха тези ели - направо 15 - на годишни дръвчета докараха. Направиха само две алеи - сега пространството е тип \"проходящо\". Не пречеха елите тогава. Но по-късно , израствайки толкова близо една до друга - оформиха тъмна плътна стена пред къщите на ул. \"Яким Цоков\". Повече от 30 години в къщитеа ни не влизаше слънце. Целият двор - в сянка. Всяка пролет се борехме с мухъла и влагата. Дворът ни обрасна с мъх. Не е късно да се видят клоните на отсечените дървета - зеленясали, като в най-усойните места в гората. Дърветата станаха 3-3.5 по- високи от къщите и на опасно разстояние. В Закона за устройство на територията има текстове, изискващи часове за ослънчаване на жилищата, тук години наред нямахме слънце. През лятото в стаите и денем светеше лампа, ако някой иска да чете или пише. Има и текстове, ограничаващи височината на застрояване от другата страна на улицата. Височината на сградите отсреща трябва да е максимум равна на ширината на улицата. А тук дърветата правеха стена 3-4 пъти по-висока. След буря идваше у-дома бай Джого, майсторът, който ни поддържа покрива, с думите: \"Не сме спали да ви мислим, как се огъват елите, да не падне некоя, вече са за махане.\" От години НИКОЙ НЕ ВЛИЗА В ГРАДИНКАТА , някой може да мине пътьом, но само толкова. Две-три деца има, обичат да скачат - Прескочат паметника на път за центъра и толкова. Сега е модерно да пазим природата. Но това не трябва да е самоцел. \"Кварталът ни прогледна!\" - каза бабата на едно от малкото деца в квартала оня ден. Жалбите са подписани от хора разумни , сериозни и обичащи природата. Между тях и баща ми, лека му пръст, с няколко десетилетия работа в системата на горите, ревностен пазител на Беличката гора, главен специалист в Министерството на горите, мъдър и добър човек. Сред подписалите са лекари, архитекти, ветеринарни експерти, учители - хора, коита напълно разбират защо се жалят и каква е ползата и вредата от дърветата във вида, в който бяха. Години наред садя цветя пред паметника на Георти Тодоров, основателя на Читалището в Белица, който е на мястото на старата ни къща, в градинката и НИЩО НЕ ВИРЕЕ.... Решение за премахването на опасните ели е взето от предишното ръководство на Общината. Благодаря на г-н Ревански за решението да го осъществи. Ще взема активно участие за оформянето на нова, радостна и слънчева градинка, с място за игра на децата и отдих на всички. КАНЯ ВСИЧКИ ДА ПОМОГНАТ С ТРУД И С КАКВОТО РЕШАТ. ОСТАНАЛОТО Е ПРАЗНОСЛОВИЕ.
  24. запознат
    Уважаема г-жо(г-це)Разсолкова,жалбата за която твърдите е подписана само от шест човека ,между които няма лекари и учители.Вашият многоуважаван баща не е бил лесовъъд,а поставен чиновник(в което няма нищо лошо).Кои са тези експерти,които потвърдиха необходимостта от тази поголовна сеч,нима нямаше нито едно дърво което да остане непокътнато?.Вие първи ще почувствате необходимостта от сянката и чистия въздух още през следващите летни месеци на голяма част от елите.Грешката с отсичането е непоправима и през следващите 20-30год.(дано сме живи да видим резултатите от вашата „компетентна намеса„)Г-жо Разолкова каквото и да направите трудно ще го опазите от вандали ,незаконна паша .Успех в създаването на новия проект и подобряване на ландшафната архитектура на града съвместно с вашия избран кмет!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  25. до Зоя Разсолкова
    Г-жо Разсолкова / крадло/, питам ви вас, защо се премахнаха и липите и те ли ви пречеха??? Ние беличани само едно знаем, че ви е не милеете за нашата Белица.
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини