Повече деца в група на забавачките в Благоевград

Повече деца в група на забавачките в Благоевград

Общинският съвет в Благоевград трябва да гласува този петък предложение относно сформиране на първа възрастова група /деца между 3 и 4 години/ в общинските детски градини за учебната 2018/2019 година. То е за по-голям брой деца от определения максимален брой. Председателят на местния парламент – Радослав Тасков, поясни, че всяка година общинският съвет постановява решение за увеличаване на максималния брой деца поради увеличението на подадените заявления. Справката към месец юни тази година, подадена от директорите на забавачки в общината, сочи, че 56 деца ще останат неприети, ако групите останат със сегашния си максимален брой от 25 деца. Настоящият проект за решение предвижда увеличаване на броя на децата в първа група до 29. По отношение на евентуалните притеснения на някои родители, че децата в група ще са твърде много, Тасков цитира анализ за 2017-2018 година, според който средната месечна посещаемост е 17 деца в група. „Това решение няма да претовари материално-техническата база или педагогическите възможности на учебното заведение. Единствената цел на това решение е, нито едно дете да не остане неприето“, каза председателят на ОбС. Общият брой подадени заявления за прием на деца в първа група за 2018-2019 година е 638.

Внесено за гласуване на сесията е и предложение относно поемане на краткосрочен дълг в полза на местната общност от община Благоевград за плащания по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз. Това е начин общината да обезпечи финансирането на всички дейности, свързани с изпълнението на европейски проекти. За да бъде верифициран един проект, който общината е спечелила, всички дейности по него трябва да бъдат изпълнени, изплатени и тогава общината може да получи верификация и възстановяване на средства от програмата.

Така изпълнението на европроектите не се забавя и не се натоварва допълнително бюджета. „Неслучайно кредитът е за една година и е на стойност до 5 милиона лева поради големия брой проекти, които в момента се изпълняват в Благоевград. На практика средствата са за покриване на междинните разходите по започнатите проекти по оперативни програми, до получаване на средствата от крайните плащания”, уточни Тасков.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини