Гладни тютюнджии се събират на протест в Сатовча, искат си парите

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Тютюнджии от община Сатовча излизат на протест и мирен митинг в общинския център утре. Те ще протестират на площада, тъй като търпението им да чакат да си получат заработените пари се изчерпа. На много стопани в целия Неврокопски край все още не е платен тютюнът, произведен и предаден през 2016 година на гръцката фирма „Лийв Табако Михалидис“.

„Докога да чакаме? Обещаха ни още преди парламентарните избори, че е въпрос на дни да си получим парите. Но това така и несе случи. Близо 100 души само от нашето село Вълкосел продължаваме да чакаме. Аз имам да вземам 4600 лв., мой комшия е „вътре” с цели 26 000 лева. Не можем да вържем двата края”, заяви Халил Кърджалиев, който е организатор на протеста.

Той вярва, че на митинга ще дойдат тютюнопроизводители и от други населени места в община Сатовча, които също са ощетени. Стопанинът призна, че се превеждат пари на част от тютюнджиите през последните месеци, като средствата са от „Булгартабак” АД. „Не знаем на какъв принцип се плащат тези пари и дали въобще ще бъдат преведени на всички ощетени изработените с труд и пот средства”, каза още Халил Кърджалиев.

Според общинския кмет Арбен Мименов двамата организатори на протеста преследват лични интереси, свързани с имоти, за които имат спорове с родственици и съседи. Целта им не е да се плати тютюнът на стопаните. „Дружеството „Булгартабак” е превело на добра воля до момента около 600 000 лева на ощетените тютюнопроизводители в Неврокопския край. С подобни непремерени действия се поставя под риск изплащането на дължимите суми на всички стопани. Защото е сигурно, че гръцката фирма няма да даде и стотинка, информацията ми е, че преди ден-два тя е затворила офисите си в Сандански”, коментира управникът на Сатовча.

Тази позиция сподели и кметът на село Вълкосел – Сюлейман Арунов. Той не вярва дори един тютюнджия да подкрепи протеста, тъй като и в момента се превеждат пари на стопаните за реколта 2016 от „Булгартабак”.

"Един човек от Вълкосел ако отиде на протест, аз ще се обеся", категоричен бе Арунов.

„Средствата се превеждат от края на миналата година. От 180 тютюнджии в нашето село над 100 вече си получиха парите. Никой не е направил повече от Арбен Мименов, който си развали здравето за година и половина, за да направи всичко възможно хората да си получат заработените пари”, каза кметът на Вълкосел.

     

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини